Het was op Château de Lavernette, een kostelijk wijnbedrijf op de noordelijke rand van het Beaujolaisgebied, dat ik van dichtbij kennismaakte met de geheimen van de biodynamische wijnbouw. Ik noem het ‘bemesten’ van de wijngaard met een onooglijk beetje mest dat een winter lang gerijpt heeft in een begraven koehoorn – één hoorntjevol op meerdere hectaren. Ik noem het vermalen van quartsgesteente, dat nu juist een zomer lang in koehoorn rijpt om daarna als ziektebestrijder te worden ingezet. Ik noem ook de maanstanden die alle activiteiten, het snoeien, het oogsten, het bottelen en zo meer dicteren.
Inderdaad, ik zie het allemaal met enige afstandelijkheid en verbazing aan. Feit is echter dat de wijnen van Lavernette meer dan uitstekend zijn. Ook mensen die het gedachtengoed van Rudolf Steiner niet volgen of zelfs niet kennen, smakken met genoegen de puike witte Pouilly-Fuissé en de dito rode Beaujolais-Leynes naar binnen. Lichtjes gekoeld is de Beaujolais een wondertje van schaterend rood fruit, met randjes drop en een vleug paddenstoel. Ter plaatse drinkt men hem overal bij, en een kruidensalade met spek en ei gaat hij bepaald niet uit de weg. Niet wuft, niet te licht, en ook zeker niet te zwaar. Bio en heel dynamisch.
Château de Lavernette Beaujolais-Leynes 2009, bij www.egrappe.nl € 9,95.
Eén reactie op “Beaujolais Lavernette: bio én dynamisch!”