Wijn

Bergbekend fris: biologische Silvaner uit Duitsland

Och, och, och, wat gaat het goed in wijnmakend Duitsland! Eerder deze zomer spartelde ik langs een heel stel wijnbedrijven in Rheinhessen, in de Pfalz en in Baden. En overal goot men klaterende wijn in mijn glas, rank, slank, bergbekend fris, of ze nu van rieslingdruiven waren gemaakt, van spätburgunder, van silvaner of dornfelder. In Duitsland knippen we geen wijn bij de tuit af, rood is niet ondoorzichtig zwart, wit plakt niet aan het verhemelte. Hier geen voeten in de natte klei, geen gewichthefferij. In het biologische zonnetje vandaag het Weingut Janson Bernhard, een familie van Nederlandse afkomst – wel terug in de 17e eeuw – die in de persoon van Christine Janson verantwoordelijk is voor een prachtig scala wijn, niet voor niets vertegenwoordigd door de specialist in bio-kwaliteitswijn, Vinoblesse. Ik was zeer onder de indruk van de Silvaner 2012. Hij kwispelt van bloemige geuren, van vlier en peer en kamperfoelie, maar het is vooral de filigraine smaak die hem zo gevaarlijk lekker en doordrinkerig maakt. Zo’n glas waaraan alles klopt, niks te veel of te weinig, geen polonaise of hoempapa maar een laat strijkkwartet van Van Beethoven. Een paar eeuwen Europese beschaving vloeibaar gemaakt. Zum Wohl!

 

Silvaner Trocken 2012, Weingut Janson Bernhard, Pfalz

bij www.vinoblesse.nl € 10,50

 

Kijk ook nog even naar mijn culinaire belevenissen op Weingut Janson-Bernhard: klik hier.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. Tot eind januari kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.