Wijn

Bergbekend fris: biologische Silvaner uit Duitsland

Och, och, och, wat gaat het goed in wijnmakend Duitsland! Eerder deze zomer spartelde ik langs een heel stel wijnbedrijven in Rheinhessen, in de Pfalz en in Baden. En overal goot men klaterende wijn in mijn glas, rank, slank, bergbekend fris, of ze nu van rieslingdruiven waren gemaakt, van spätburgunder, van silvaner of dornfelder. In Duitsland knippen we geen wijn bij de tuit af, rood is niet ondoorzichtig zwart, wit plakt niet aan het verhemelte. Hier geen voeten in de natte klei, geen gewichthefferij. In het biologische zonnetje vandaag het Weingut Janson Bernhard, een familie van Nederlandse afkomst – wel terug in de 17e eeuw – die in de persoon van Christine Janson verantwoordelijk is voor een prachtig scala wijn, niet voor niets vertegenwoordigd door de specialist in bio-kwaliteitswijn, Vinoblesse. Ik was zeer onder de indruk van de Silvaner 2012. Hij kwispelt van bloemige geuren, van vlier en peer en kamperfoelie, maar het is vooral de filigraine smaak die hem zo gevaarlijk lekker en doordrinkerig maakt. Zo’n glas waaraan alles klopt, niks te veel of te weinig, geen polonaise of hoempapa maar een laat strijkkwartet van Van Beethoven. Een paar eeuwen Europese beschaving vloeibaar gemaakt. Zum Wohl!

 

Silvaner Trocken 2012, Weingut Janson Bernhard, Pfalz

bij www.vinoblesse.nl € 10,50

 

Kijk ook nog even naar mijn culinaire belevenissen op Weingut Janson-Bernhard: klik hier.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.