Wijn

Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

Bij Loethe Olthuis’ beenhammetje uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag een bijzonder bier.

Het garnituur van het hammetje heeft door de appel, de suiker en de mosterd een intense zoetzure smaak. Na de afgelopen vijf weken op witte wijn te zijn uitgekomen als wijnadvies bij het Weekendmenu, had ik graag een rode aanbevolen. Maar niks; geprobeerd, en afschuwelijk bevonden. Loethe Olthuis dronk een Elzasser gewurztraminer bij haar gerecht, wat goed werkte. Toch dan maar weer wit? Nee. Ik opende een hele serie bieren, en kwam uit op Rodenbach Grand Cru.

Smaak

Rodenbach is een zeer afwijkend bier uit West-Vlaanderen, met een roodbruine kleur door de gebruikte ‘Weense gerstemout’. Waar bijna alle bieren bitterheid tegenover zoet stellen, is Rodenbach zeer fris, sappig zuur. Door een tweejarige rijping in eikenhouten foeders worden er fruitige aroma’s gevormd, wat vreemd overkomt in een product waar geen fruit in is verwerkt. Juist dat fruitige maakt hem tot een waardige partner voor het gerecht; de smaken worden perfect weerspiegeld.

Verkrijgbaar bij

Rodenbach Grand Cru, bij goedvoorziene slijters, circa 1,69 euro per 0,2l.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

  1. Ik heb vandaag voor t eerst in mijn culinaire Vlaamse avonturen de Rodenbach grand cru geprobeerd. Ik schrok een beetje van de eerste slok. ZUUR. Het leek wel een extra zure geuze. Dankzij uw beschrijving snap ik de smaak nu wel maar voor mij is het veel te zuur. Helaas want ik ben dol op Belgisch bier. En dit is niet bepaald goedkoop dus ik probeer t over een paar jaar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.