Wijn

Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

Bij Loethe Olthuis’ beenhammetje uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag een bijzonder bier.

Het garnituur van het hammetje heeft door de appel, de suiker en de mosterd een intense zoetzure smaak. Na de afgelopen vijf weken op witte wijn te zijn uitgekomen als wijnadvies bij het Weekendmenu, had ik graag een rode aanbevolen. Maar niks; geprobeerd, en afschuwelijk bevonden. Loethe Olthuis dronk een Elzasser gewurztraminer bij haar gerecht, wat goed werkte. Toch dan maar weer wit? Nee. Ik opende een hele serie bieren, en kwam uit op Rodenbach Grand Cru.

Smaak

Rodenbach is een zeer afwijkend bier uit West-Vlaanderen, met een roodbruine kleur door de gebruikte ‘Weense gerstemout’. Waar bijna alle bieren bitterheid tegenover zoet stellen, is Rodenbach zeer fris, sappig zuur. Door een tweejarige rijping in eikenhouten foeders worden er fruitige aroma’s gevormd, wat vreemd overkomt in een product waar geen fruit in is verwerkt. Juist dat fruitige maakt hem tot een waardige partner voor het gerecht; de smaken worden perfect weerspiegeld.

Verkrijgbaar bij

Rodenbach Grand Cru, bij goedvoorziene slijters, circa 1,69 euro per 0,2l.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. Tot eind januari kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

  1. Ik heb vandaag voor t eerst in mijn culinaire Vlaamse avonturen de Rodenbach grand cru geprobeerd. Ik schrok een beetje van de eerste slok. ZUUR. Het leek wel een extra zure geuze. Dankzij uw beschrijving snap ik de smaak nu wel maar voor mij is het veel te zuur. Helaas want ik ben dol op Belgisch bier. En dit is niet bepaald goedkoop dus ik probeer t over een paar jaar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.