Wijn

Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

Bij Loethe Olthuis’ beenhammetje uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag een bijzonder bier.

Het garnituur van het hammetje heeft door de appel, de suiker en de mosterd een intense zoetzure smaak. Na de afgelopen vijf weken op witte wijn te zijn uitgekomen als wijnadvies bij het Weekendmenu, had ik graag een rode aanbevolen. Maar niks; geprobeerd, en afschuwelijk bevonden. Loethe Olthuis dronk een Elzasser gewurztraminer bij haar gerecht, wat goed werkte. Toch dan maar weer wit? Nee. Ik opende een hele serie bieren, en kwam uit op Rodenbach Grand Cru.

Smaak

Rodenbach is een zeer afwijkend bier uit West-Vlaanderen, met een roodbruine kleur door de gebruikte ‘Weense gerstemout’. Waar bijna alle bieren bitterheid tegenover zoet stellen, is Rodenbach zeer fris, sappig zuur. Door een tweejarige rijping in eikenhouten foeders worden er fruitige aroma’s gevormd, wat vreemd overkomt in een product waar geen fruit in is verwerkt. Juist dat fruitige maakt hem tot een waardige partner voor het gerecht; de smaken worden perfect weerspiegeld.

Verkrijgbaar bij

Rodenbach Grand Cru, bij goedvoorziene slijters, circa 1,69 euro per 0,2l.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Bier erbij: Rodenbach Grand Cru

  1. Ik heb vandaag voor t eerst in mijn culinaire Vlaamse avonturen de Rodenbach grand cru geprobeerd. Ik schrok een beetje van de eerste slok. ZUUR. Het leek wel een extra zure geuze. Dankzij uw beschrijving snap ik de smaak nu wel maar voor mij is het veel te zuur. Helaas want ik ben dol op Belgisch bier. En dit is niet bepaald goedkoop dus ik probeer t over een paar jaar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.