Wijn

Bier: Jopen Ongelovige Thomas

En daar is het dan: bier. Verschillende lezers begonnen te vragen waarom het toch altijd wijn moest zijn bij eten. Nou, omdat ik dat een betere combinatie vindt. Bier heeft als belangrijkste smaakcomponenten bitter en zoet – zuur doet nauwelijks mee. Terwijl zuur smaakbepalend is in eten. Dingen worden extra lekker als er een ietwat zure drank naast staat. Wijn, rood, wit, rosé. Of zuur bier, maar dat bestaat nauwelijks. Het heet lambiek of geuze, of als je heel welwillend bent witbier. Vandaar dat het meeste bier dorstlesserig rond allerlei culinaire klippen kan spoelen, maar er zelden aan land gaat.

Laatst proefde ik kaas en bier. Kaas van L’Amuse, Frans en Belgisch en Nederlands, en bier van Jopen in Haarlem, de kleine brouwers die net een nogal briljant aangenaam proeflokaal/brouwerij/brasserie hebben geopend in een voormalige kerk.

Ik vond het maar niks, bier en kaas. Vooral blond, droog, bitter bier en kaas hadden niets met elkaar te maken. Maar dat glas Ongelovige Thomas, een soort quadrupel met tien hele procenten alcohol, een rijke smaak en wat zoet, werkte wel, vooral met harde oudere en blauwe kazen. En bij een taart als de pecan pie van de boekbespreking van gisteren gaat hij ook fantastisch. Ongelovige Thomas is extra fruitig door het gebruik van Amerikaanse hoprassen, Simcoe, Cascade en Chinook, meldt brouwer Jopen. Mooi! Toch nog een beetje genoegdoening voor mijn wrange toon in de boekbespreking hiernaast.

Jopen Ongelovige Thomas, o.a. bij Mitra, 2,19 euro per 33 cl.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.