Wijn

Bier: Jopen Ongelovige Thomas

En daar is het dan: bier. Verschillende lezers begonnen te vragen waarom het toch altijd wijn moest zijn bij eten. Nou, omdat ik dat een betere combinatie vindt. Bier heeft als belangrijkste smaakcomponenten bitter en zoet – zuur doet nauwelijks mee. Terwijl zuur smaakbepalend is in eten. Dingen worden extra lekker als er een ietwat zure drank naast staat. Wijn, rood, wit, rosé. Of zuur bier, maar dat bestaat nauwelijks. Het heet lambiek of geuze, of als je heel welwillend bent witbier. Vandaar dat het meeste bier dorstlesserig rond allerlei culinaire klippen kan spoelen, maar er zelden aan land gaat.

Laatst proefde ik kaas en bier. Kaas van L’Amuse, Frans en Belgisch en Nederlands, en bier van Jopen in Haarlem, de kleine brouwers die net een nogal briljant aangenaam proeflokaal/brouwerij/brasserie hebben geopend in een voormalige kerk.

Ik vond het maar niks, bier en kaas. Vooral blond, droog, bitter bier en kaas hadden niets met elkaar te maken. Maar dat glas Ongelovige Thomas, een soort quadrupel met tien hele procenten alcohol, een rijke smaak en wat zoet, werkte wel, vooral met harde oudere en blauwe kazen. En bij een taart als de pecan pie van de boekbespreking van gisteren gaat hij ook fantastisch. Ongelovige Thomas is extra fruitig door het gebruik van Amerikaanse hoprassen, Simcoe, Cascade en Chinook, meldt brouwer Jopen. Mooi! Toch nog een beetje genoegdoening voor mijn wrange toon in de boekbespreking hiernaast.

Jopen Ongelovige Thomas, o.a. bij Mitra, 2,19 euro per 33 cl.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.