HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept bistecca fiorentina

Helemaal niet slecht, hoor, wat de Allerhande doet met de Italiaanse keuken. Vers terug uit mediterrane dreven trof ik de special over Italië en heus, het gaat steeds beter met deze supermartkbladerij. Als ik het vergelijk met wat C.J. Wannee in mijn exemplaar van de derde druk (1916) van het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool met pasta deed, zijn we al heel dicht naar het origineel opgeschoven.

‘Wasch [de macaroni] en kook ze gaar en bijna droog in kokend water met zout (1/2 uur à 3 kwartier)’ is bij AH vervangen door ‘beetgaar het beste’. Maar natuurlijk moeten er nog altijd recepten gepimpt worden.

De kaalheid waar Italianen mee genoegen nemen is niks voor de Hollandse etertjes, en al helemaal niet voor de foodstylisten en fotografen. Dus ziet risotto – wat een natte kwak hoort te zijn – eruit als een kom nasi en krijgen crostini een overbodig blaadje rucola. Maar verder chapeau, hoor. Uitstekende cassata siciliana, ‘open’ ravioli met boter en salie en nog meer gerechten die een Italiaan als Italiaans zou herkennen.

Alleen die ‘bistecca alla fiorentina’. Die moet opeens gemarineerd worden met olie en azijn en kruiden en knoflook. Marineren! Een fiorentina! En nog eens ‘liefst 8 uur’ ook! De azijn kookt het vlees als een zure haring.

Het kenmerk van de ware bistecca fiorentina is dat er niets mee gebeurt. Hij wordt niet gezouten en zelfs niet met olie ingesmeerd voordat hij op een vreselijk hete grill wordt gelegd.

De enorme T-bonesteaks die de echte fiorentina kenmerken zijn hier niet te krijgen. Het is verdedigbaar om ze te vervangen door rib-eyes. Maar koop ze dik, een centimeter of 4, en laat ze in een uur op kamertemperatuur komen voor het grillen. Gril ze in totaal een minuut of 8, en keer ze tussentijds een paar keer om. Ze moeten goed rood blijven van binnen, maar wel warm zijn.

Laat het vlees van de grill af zeker 5 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Snijd het dan aan zeer dikke plakken, bestrooi met grof zout en giet er een straaltje van je beste olie over. Serveren op verwarmde borden (in de oven op 100 graden) is prettig. Dat, signore e signori, is een bistecca alla fiorentina.

Bistecca alla fiorentina voor 4:

2 rib-eye biefstukken van 4 cm dik

grof zout

zeer goede olijfolie

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.