HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept bistecca fiorentina

Helemaal niet slecht, hoor, wat de Allerhande doet met de Italiaanse keuken. Vers terug uit mediterrane dreven trof ik de special over Italië en heus, het gaat steeds beter met deze supermartkbladerij. Als ik het vergelijk met wat C.J. Wannee in mijn exemplaar van de derde druk (1916) van het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool met pasta deed, zijn we al heel dicht naar het origineel opgeschoven.

‘Wasch [de macaroni] en kook ze gaar en bijna droog in kokend water met zout (1/2 uur à 3 kwartier)’ is bij AH vervangen door ‘beetgaar het beste’. Maar natuurlijk moeten er nog altijd recepten gepimpt worden.

De kaalheid waar Italianen mee genoegen nemen is niks voor de Hollandse etertjes, en al helemaal niet voor de foodstylisten en fotografen. Dus ziet risotto – wat een natte kwak hoort te zijn – eruit als een kom nasi en krijgen crostini een overbodig blaadje rucola. Maar verder chapeau, hoor. Uitstekende cassata siciliana, ‘open’ ravioli met boter en salie en nog meer gerechten die een Italiaan als Italiaans zou herkennen.

Alleen die ‘bistecca alla fiorentina’. Die moet opeens gemarineerd worden met olie en azijn en kruiden en knoflook. Marineren! Een fiorentina! En nog eens ‘liefst 8 uur’ ook! De azijn kookt het vlees als een zure haring.

Het kenmerk van de ware bistecca fiorentina is dat er niets mee gebeurt. Hij wordt niet gezouten en zelfs niet met olie ingesmeerd voordat hij op een vreselijk hete grill wordt gelegd.

De enorme T-bonesteaks die de echte fiorentina kenmerken zijn hier niet te krijgen. Het is verdedigbaar om ze te vervangen door rib-eyes. Maar koop ze dik, een centimeter of 4, en laat ze in een uur op kamertemperatuur komen voor het grillen. Gril ze in totaal een minuut of 8, en keer ze tussentijds een paar keer om. Ze moeten goed rood blijven van binnen, maar wel warm zijn.

Laat het vlees van de grill af zeker 5 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Snijd het dan aan zeer dikke plakken, bestrooi met grof zout en giet er een straaltje van je beste olie over. Serveren op verwarmde borden (in de oven op 100 graden) is prettig. Dat, signore e signori, is een bistecca alla fiorentina.

Bistecca alla fiorentina voor 4:

2 rib-eye biefstukken van 4 cm dik

grof zout

zeer goede olijfolie

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.