Wijn

Blij blozende rode wijn uit Rheinhessen

“Waar zijn die flessen van Weinland?” Ik speur de ganse wijnkoelkast af, maar niks. En ze zijn beslist binnengekomen. “Staan nog in de doos,” zegt mijn vrouw. “Ze zijn rood.”

Zo zie je maar weer, ook wijnschrijvers hebben geconditioneerde reflexen. Bij Duits denk ik allereerst aan wit. Duitsers zelf allang niet meer; de productie van rode wijn is in Duitsland van heel weinig gegroeid naar zo’n 36 procent van het totaal. Twee druivenrassen vallen daarbij op. Allereerst de spätburgunder, Duits voor pinot noir, waar hier wijnen van worden gemaakt waar menige Bourgogneboer een puntje aan kan zuigen. En voorts is er de jongere aanwinst dornfelder, die stevige, sappige wijn geeft die voordelig en vol genoeg is om de concurrentie aan te gaan met de Nieuwe-Wereldlanden.

Weingut Martinshof uit Rheinhessen heeft ze allebei, plus nog een Saint-Laurent. Dat trio bouwt het leuk op, van pittig kersenachtig licht met een vleug kaneel (Spätburgunder) via blij blozend rood fruit en sap (Saint-Laurent) naar de onbekommerde, kruidige volheid van de Dornfelder. Eerlijke wijnen zijn het, gul, rondborstig, goedlachs en vooral niet moeilijk of diepgravend. Ik zou ze het liefst ingeschonken krijgen door dito diensters, en wie weet zouden die ouderwetse grote roemers, met zo’n groene voet, de juiste glazen zijn. Ideaal bij midwinterkost en dreigende depressies. Rotwein!

 

Weingut Martinshof Spätburgunder Trocken 2011, € 8,75, Saint-Laurent Trocken 2011, € 8,75, Dornfelder 2011, € 7,75

www.weinland.nl

 

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.