Wijn

Blij blozende rode wijn uit Rheinhessen

“Waar zijn die flessen van Weinland?” Ik speur de ganse wijnkoelkast af, maar niks. En ze zijn beslist binnengekomen. “Staan nog in de doos,” zegt mijn vrouw. “Ze zijn rood.”

Zo zie je maar weer, ook wijnschrijvers hebben geconditioneerde reflexen. Bij Duits denk ik allereerst aan wit. Duitsers zelf allang niet meer; de productie van rode wijn is in Duitsland van heel weinig gegroeid naar zo’n 36 procent van het totaal. Twee druivenrassen vallen daarbij op. Allereerst de spätburgunder, Duits voor pinot noir, waar hier wijnen van worden gemaakt waar menige Bourgogneboer een puntje aan kan zuigen. En voorts is er de jongere aanwinst dornfelder, die stevige, sappige wijn geeft die voordelig en vol genoeg is om de concurrentie aan te gaan met de Nieuwe-Wereldlanden.

Weingut Martinshof uit Rheinhessen heeft ze allebei, plus nog een Saint-Laurent. Dat trio bouwt het leuk op, van pittig kersenachtig licht met een vleug kaneel (Spätburgunder) via blij blozend rood fruit en sap (Saint-Laurent) naar de onbekommerde, kruidige volheid van de Dornfelder. Eerlijke wijnen zijn het, gul, rondborstig, goedlachs en vooral niet moeilijk of diepgravend. Ik zou ze het liefst ingeschonken krijgen door dito diensters, en wie weet zouden die ouderwetse grote roemers, met zo’n groene voet, de juiste glazen zijn. Ideaal bij midwinterkost en dreigende depressies. Rotwein!

 

Weingut Martinshof Spätburgunder Trocken 2011, € 8,75, Saint-Laurent Trocken 2011, € 8,75, Dornfelder 2011, € 7,75

www.weinland.nl

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.