Wijn

Bloemig wit uit Spanje

Doorgesausde wijnslurpers kunnen er hele bomen over opzetten: smaakte de wijn van voor de phylloxera anders dan die erna? Eind 19e eeuw werden de wijngaarden in Europa verwoest door de druifluis met die naam. Enten op resistente Amerikaanse onderstokken bleek de oplossing. Maar heeft dat de smaak beïnvloed? We zullen het nooit weten; veel te veel factoren dragen bij aan de smaak van wijn. Er zijn weliswaar nog steeds streken waar druiven op hun eigen wortels staan, waar door zandige grond of waterschaarste de phylloxera niet kon aarden, maar die zijn weer niet te vergelijken met de regio’s waar de favoriete wijnen van de doorgesausden vandaan komen, Bordeaux en Bourgogne vooral. Chili is phylloxeravrij, net als de zandgronden bij de Camargue in Frankrijk en stukjes van La Mancha, gebieden zonder eerbiedwaardige wijntraditie. Uit La Mancha komt deze Yemanueva Airén de pié franco; pié franco betekent eigen voet. In het schurend hete klimaat van Midden-Spanje is biologisch werken vrij makkelijk, dus dat is hij, net als verheugend modern. Want in de hitte frisdroge, iets staalachtige witte wijn maken, met een bloemig aroma met sliertjes peer en anijs, is een recent geleerde kunst. Smaakt bij allerlei visgerechten, bij salades en bij voorjaar.

 

Yemanueva Airén de pié franco, Bodega la Tercia

Marqt € 6,99

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.