Wijn

Bloemig wit uit Spanje

Doorgesausde wijnslurpers kunnen er hele bomen over opzetten: smaakte de wijn van voor de phylloxera anders dan die erna? Eind 19e eeuw werden de wijngaarden in Europa verwoest door de druifluis met die naam. Enten op resistente Amerikaanse onderstokken bleek de oplossing. Maar heeft dat de smaak beïnvloed? We zullen het nooit weten; veel te veel factoren dragen bij aan de smaak van wijn. Er zijn weliswaar nog steeds streken waar druiven op hun eigen wortels staan, waar door zandige grond of waterschaarste de phylloxera niet kon aarden, maar die zijn weer niet te vergelijken met de regio’s waar de favoriete wijnen van de doorgesausden vandaan komen, Bordeaux en Bourgogne vooral. Chili is phylloxeravrij, net als de zandgronden bij de Camargue in Frankrijk en stukjes van La Mancha, gebieden zonder eerbiedwaardige wijntraditie. Uit La Mancha komt deze Yemanueva Airén de pié franco; pié franco betekent eigen voet. In het schurend hete klimaat van Midden-Spanje is biologisch werken vrij makkelijk, dus dat is hij, net als verheugend modern. Want in de hitte frisdroge, iets staalachtige witte wijn maken, met een bloemig aroma met sliertjes peer en anijs, is een recent geleerde kunst. Smaakt bij allerlei visgerechten, bij salades en bij voorjaar.

 

Yemanueva Airén de pié franco, Bodega la Tercia

Marqt € 6,99

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.