Wijn

Bloesjesdagwijn uit Oostenrijk… van Aldi!

Bij de cakejes met sinaasappelschil en chocolade uit de boekbespreking van gisteren valt best een wijn te verzinnen. Moscatel bijvoorbeeld, een licht geoxideerde, intens zoete wijn uit Spanje die iets van gekonfijte sinaasappel in zijn geur heeft. Maar de kans dat u snel naar die fles grijpt is klein; er zal eerder een kop koffie naast het gebak staan. Vandaar dat ik aandacht vraag voor een waarlijke voorjaarswijn, een wit lichtvoetig huppelaartje met een gelukzalig zuidenwinds wegwaaigehalte, regelrecht uit de veel te groene Oostenrijkse heuvels achter de stad Krems.

Hij is van de grüner veltlinerdruif, heet ook zo, en ik leerde in Wenen dat wij dat allemaal verkeerd zeggen, want de klemtoon ligt voor de makers op de i. Probeer maar – de wijn smaakt meteen heel anders. Fris, superfris, met een ziertje koolzuur, knisperig en fruitig en op het onbenullige af, maar dan toch heel lekker. Een rokjesdagwijn, bloesjesdagwijn, wat was het ook alweer, met André Rieu op viool en in’s Prater blühn wieder die Bäume. Wat ze niet doen, trouwens, want dat is een amechtig, zielloos pretpark geworden. De Aldi verkoopt deze ‘K’ (beperkt; tot Pasen) en zo zie je maar dat een nieuwe lente ook bij mij een nieuw geluid kan veroorzaken, want die heb ik als verkoopkanaal nog nimmer aangehaald. De prijs is een stuk hoger dan die van Aldi’s verkooptriomf, de ernstig te vermijden Kaapse Pracht, en dat proef je gelukkig.

‘K’ Grüner Veltliner 2010, Aldi, euro 3,99.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.