Wijn

Surinaamse rum of nobele Brandy? – Borgoe Extra Reserve

Het is gewoon afval. Restverwerking, recycling van rommel. Rum wordt gestookt van melasse, de stroop die overblijft als je van rietsuiker suiker hebt gemaakt. Dat er dan toch nog iets aardigs uitkomt, is mooi meegenomen. Rum wordt al bijna net zo lang geproduceerd als er suikerrietplantages in Amerika zijn: sinds de 17e eeuw. En zo heeft ook Suriname zijn eigen merk. Borgoe heet het, en het wordt gestookt door Suriname Alcoholic Beverages, ‘S.A.B, jongen!’ Borgoe-cola is de nationale mix, en daarvoor neem je dan de instapper, Borgoe 82, die ruikt zoals rum moet ruiken: naar rum. Zoet dus, met sliertjes vanille en specerijen, en dat hitsige dat herinnert aan zwetende tropennachten.

Ergens in voorbije eeuwen hebben zuinige, bewaarderige types uitgevonden dat sterke drank van smaak verandert als je hem jaren opslaat in vaten. Het resultaat is dan minder ‘direct’, de primaire, kenmerkende aroma’s gaan over in een wat chiquere, belegen geur. En dus is er de Borgoe Extra ‘Golden Rum’, en de Grand Reserve 8 Years. Die laatste is minder rumachtig, begint al flink op nobele brandy te lijken. Ik zou er geen cola doorheen roeren. Nee, met of zonder ijs drinken op zwoele avonden is het devies. Nou nog een zomer.

 

Borgoe Rum Extra Reserve 8 Years, slijters circa 35,- euro.

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.