Wijn

Surinaamse rum of nobele Brandy? – Borgoe Extra Reserve

Het is gewoon afval. Restverwerking, recycling van rommel. Rum wordt gestookt van melasse, de stroop die overblijft als je van rietsuiker suiker hebt gemaakt. Dat er dan toch nog iets aardigs uitkomt, is mooi meegenomen. Rum wordt al bijna net zo lang geproduceerd als er suikerrietplantages in Amerika zijn: sinds de 17e eeuw. En zo heeft ook Suriname zijn eigen merk. Borgoe heet het, en het wordt gestookt door Suriname Alcoholic Beverages, ‘S.A.B, jongen!’ Borgoe-cola is de nationale mix, en daarvoor neem je dan de instapper, Borgoe 82, die ruikt zoals rum moet ruiken: naar rum. Zoet dus, met sliertjes vanille en specerijen, en dat hitsige dat herinnert aan zwetende tropennachten.

Ergens in voorbije eeuwen hebben zuinige, bewaarderige types uitgevonden dat sterke drank van smaak verandert als je hem jaren opslaat in vaten. Het resultaat is dan minder ‘direct’, de primaire, kenmerkende aroma’s gaan over in een wat chiquere, belegen geur. En dus is er de Borgoe Extra ‘Golden Rum’, en de Grand Reserve 8 Years. Die laatste is minder rumachtig, begint al flink op nobele brandy te lijken. Ik zou er geen cola doorheen roeren. Nee, met of zonder ijs drinken op zwoele avonden is het devies. Nou nog een zomer.

 

Borgoe Rum Extra Reserve 8 Years, slijters circa 35,- euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.