In het Volkskrant Weekendmenu van vandaag kalfszwezerik met schorseneren en een romige mosterdsaus, met vooraf een rodekoolsalade en toe simpelweg verse madeleinecakejes. Bij de schorseneren suggereer ik een eenvoudige, zeer voordelige maar uitstekende rode Bourgogne.
Waarom?
Bij dit gerecht kun je net zo goed wit als licht rood drinken, vooropgesteld dat ze genoeg frisheid hebben. Laat nu de Cave de Buxy, een Bourgondisch clubje wijnboeren, zowel lekkere witte (chardonnay) als rode maken? In het zonnetje de rode, gemaakt van de pinot noirdruif.
Smaak
Genoeg frisheid, dat verlangde ik in de wijn, aangezien de witte wijn en de mosterd, die altijd azijn bevat, een rins tegenwicht nodig hebben. Nou, dat heeft deze pinot noir, met daarbij ook het vollere dat bij de romigheid van de saus past. Koelen is altijd het devies bij rode bourgognes; een half uurtje koelkast is perfect. Dan komt dat kenmerkende, lekkere pinot noirfruit het best tot zijn recht.
Verkrijgbaar
Veel supermarkten, zoals de Coop, Deen, Dekamarkt, Hoogvliet, Jumbo, Jan Linders, Plus en Vomar, voor circa 5,99 euro.