Wijn

Wit als een zeewind: een droge ‘Sauternes’

 

Sauternes, het is een droom, een wondertje, zingend zoet met een schandelijk geraffineerd olala-aroma. Dat is ook logisch als je weet hoe hij gemaakt wordt, geperst uit verrotte, verdroogde druifjes, korrelig beschimmeld, een nauwelijks nog fruitige essentie van verval en dood. Dat daaruit dat nieuwe leven kan ontstaan is verbluffend. Sauternes is Lazaruswijn, en dan niet in de zin van dronken.

Goed, dat mag allemaal zo zijn, probleem is dat de markt voor zoete wijn piepklein is en bepaald niet groeit. Hoe briljant ook, de makers van Sauternes en aanpalende wijnen hebben enorme moeite om ze te verkopen. Sommige schakelen dan deels over op droge wijn, en zo kwam het dat Le G de Château Guiraud in mijn glas terecht kwam. Zo zoet als hun Sauternes is, zo droog is deze. En de druivenverhoudingen zijn ook precies gespiegeld; sauvignon blanc met maar een vijfde sémillon. Dat is duidelijk: hij briest, hij snuift, hij steigert van citrus en kruisbes en ander blikkerende vruchtengeurtjes, klaterend fris en opwekkend als een zeewind. Daar mag een scheutje van in de ovenschaal bij de kabeljauw, maar de rest drink je ernaast, ervoor, erachter.

 

Le G de Château Guiraud, Bordeaux Blanc Sec 2010, www.bolomey.nl, 14,90 euro.

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.