Wijn

Wit als een zeewind: een droge ‘Sauternes’

 

Sauternes, het is een droom, een wondertje, zingend zoet met een schandelijk geraffineerd olala-aroma. Dat is ook logisch als je weet hoe hij gemaakt wordt, geperst uit verrotte, verdroogde druifjes, korrelig beschimmeld, een nauwelijks nog fruitige essentie van verval en dood. Dat daaruit dat nieuwe leven kan ontstaan is verbluffend. Sauternes is Lazaruswijn, en dan niet in de zin van dronken.

Goed, dat mag allemaal zo zijn, probleem is dat de markt voor zoete wijn piepklein is en bepaald niet groeit. Hoe briljant ook, de makers van Sauternes en aanpalende wijnen hebben enorme moeite om ze te verkopen. Sommige schakelen dan deels over op droge wijn, en zo kwam het dat Le G de Château Guiraud in mijn glas terecht kwam. Zo zoet als hun Sauternes is, zo droog is deze. En de druivenverhoudingen zijn ook precies gespiegeld; sauvignon blanc met maar een vijfde sémillon. Dat is duidelijk: hij briest, hij snuift, hij steigert van citrus en kruisbes en ander blikkerende vruchtengeurtjes, klaterend fris en opwekkend als een zeewind. Daar mag een scheutje van in de ovenschaal bij de kabeljauw, maar de rest drink je ernaast, ervoor, erachter.

 

Le G de Château Guiraud, Bordeaux Blanc Sec 2010, www.bolomey.nl, 14,90 euro.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.