Het laatste culinaire geheim van Europa, zo wordt de Catalaanse keuken wel genoemd. Nou ja, werd. Want die kreet is al bijna veertig jaar oud. De erkenning kwam eventjes voorbij in de jaren 90, maar liet zich rap overschaduwen door het succes van de moleculaire keuken van Ferran Adrià, ook een Catalaan. Die was dan misschien geïnspireerd door het culinaire klimaat van zijn geboorteland, dat wat hij maakte was niet meer als Catalaans te herkennen.
Het bijzondere is dat in de cuina catalana nog altijd duidelijke middeleeuwse en Arabische trekken zijn te herkennen. Het binden van sauzen met broodkruim of amandelen bijvoorbeeld. Het gebruik van paprika’s en tomaten is uiteraard iets recenter, aangezien die oorspronkelijk uit Amerika komen.
Ooit stond ik in de keuken van Hotel Ripoll in het bergdorp Sant Hilari Sacalm en zag hoe kok en eigenaar Pep Badía de saus van een stoofpot afmaakte met amandelen, peterselie en een volle klauw knoflooktenen. Stimulerend lekker werd dat, hoewel een tikje asociaal de dag erna. Lang niet gemaakt, daarom. Maar corona creëert nieuwe mogelijkheden! We vergaderen halitose- en knoflookproof!
Catalaanse varkensstoof met knoflook en saffraan
Hoofdgerecht voor 6 personen
2 uien, fijngesnipperd
100 ml olijfolie
2 dikke eetlepels tomatenpuree
1 kg varkensschouderfilet (procureur), in grote blokken
150 ml witte wijn
150 ml water
1,5 bouillonblokje (wat je wil)
1 blad laurier
1 verpakkinkje saffraan
handvol peterselie
6 tenen knoflook
50 gram blanke amandelen
Begin Catalaans met het rustig fruiten van de ui in de ruimhartige hoeveelheid olie tot hij kastanjebruin is. Dat kan wel 20 minuten duren, zet het vuur vooral niet hoog. Roer er dan de tomatenpuree door; dit is nu de ‘sofregit’.
Voeg het vlees, de wijn, water, bouillonblokjes, laurier en saffraan toe, sluit het deksel en sudder heel zachtjes tot het vlees zacht is: circa 1,5 uur. Giet het stoofvocht af in een kom en verwijder het laurierblad. Snijd de peterselie en knoflook grof en doe ze met de amandelen en een flinke soeplepel stoofvocht in de beker van de staafmixer. Pureer heel grondig; het mag niet meer gruizig smaken. Voeg nog wat stoofvocht toe als het te dik is. Breng op smaak met zout en peper en meng voorzichtig met het vlees. Sudder nog 5 minuten. De uiteindelijke saus heet ‘picada’.
Noot voor al die lezers echter die menen dat ze volkskeukenrecepten immer naar de letter moeten uitvoeren: wees gerust. Iets minder knoflook mag best.
8 reacties op “Catalaanse varkensstoof met knoflook en saffraan”
Lekker met een pita broodje erbij!
Fijn om te maken en Verrassend lekker , zou mooi zijn als er een wijnadvies bij zou staan!
Dat doe ik niet standaard, omdat het in de Volkskrant niet past. Maar ik zou hier een Catalaanse rode bij schenken, Priorat bijvoorbeeld.
En vandaag in de Volkskrant uw recept met wijnadvies !
Dank en ga zo door !
Toprecept! Leuk om te maken, verrassende smaken, heb al veel complimenten over dit gerecht ontvangen. Procureur een mooi stuk vlees. Ik heb varkensvlees
“opnieuw “, ontdekt, dank hiervoor.
Tóch even een vraagje.
Gooi ik de rest van het stoofvocht weg?
Als ik bovenstaande lees gaat er mogelijk maar 1 flinke soeplepel stoofvocht in.
Dat lijkt mij zo weinig (en zonde ?)
Het is inmiddels gelukt.
Naar eigen gevoel vocht toegevoegd.
Heerlijk!!!
Gelukkig. Nee, je gooit de rest van het stoofvocht natuurlijk niet weg. Dat is een perfecte basis voor soep.