Wijn

Cérvoles Colors – stoer rood uit het diepste Catalonië

Costers del Segre, het is een stoer hoekje van de ook al zo masculiene provincie Lleida in Catalonië, de enige die niet aan de zee grenst. Men maakt daar wijn, rood vooral. Rode wijn als een granieten zuil, weliswaar zorgvuldig gepolijst en gepoetst, maar toch, van graniet. Ik mocht er rondkijken, een paar jaar terug, en dronk die zwarte, hersenoplossende drank op goed-Catalaanse wijze bij alles, paddestoelen, groente, vis, vlees en wild, vaak op net zo Catalaanse manier gul voorzien van doorgebakken knoflook. Dat geflut met kijken naar de optimale combinatie is niks voor de Lleidezen. Hou je van vis? Hou je van rode wijn? Nou dan.

Een van de betere huizen in die verwaaide heuvels is Cérvoles. Ze maken er adembenemende wijn, die helaas – de binnenlandse waardering en vraag blijkt groot – ook een adembenemende prijs van meer dan 22 euro moet opbrengen. Koop die maar voor kerst. Het iets bescheidener broertje kreeg de bijna speelse titel Colors mee en de 2008 bimbambeiert de keel in met ronkende bramen, de zwartste pruimen en cacao, alwaar hij nog even nagalmt met specerij. Niet eentje om snel te vergeten, dus haal de hazenbout maar uit de koelkast. Of toch een stukje kabeljauw?

Cérvoles Colors 2008, wijnhandels, adressen via www.kwastwijnkopers.nl, circa € 12,-.

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *