Wijn

Cérvoles Colors – stoer rood uit het diepste Catalonië

Costers del Segre, het is een stoer hoekje van de ook al zo masculiene provincie Lleida in Catalonië, de enige die niet aan de zee grenst. Men maakt daar wijn, rood vooral. Rode wijn als een granieten zuil, weliswaar zorgvuldig gepolijst en gepoetst, maar toch, van graniet. Ik mocht er rondkijken, een paar jaar terug, en dronk die zwarte, hersenoplossende drank op goed-Catalaanse wijze bij alles, paddestoelen, groente, vis, vlees en wild, vaak op net zo Catalaanse manier gul voorzien van doorgebakken knoflook. Dat geflut met kijken naar de optimale combinatie is niks voor de Lleidezen. Hou je van vis? Hou je van rode wijn? Nou dan.

Een van de betere huizen in die verwaaide heuvels is Cérvoles. Ze maken er adembenemende wijn, die helaas – de binnenlandse waardering en vraag blijkt groot – ook een adembenemende prijs van meer dan 22 euro moet opbrengen. Koop die maar voor kerst. Het iets bescheidener broertje kreeg de bijna speelse titel Colors mee en de 2008 bimbambeiert de keel in met ronkende bramen, de zwartste pruimen en cacao, alwaar hij nog even nagalmt met specerij. Niet eentje om snel te vergeten, dus haal de hazenbout maar uit de koelkast. Of toch een stukje kabeljauw?

Cérvoles Colors 2008, wijnhandels, adressen via www.kwastwijnkopers.nl, circa € 12,-.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.