Wijn

Champagnes zoals ik ze wil: Jacquart

Oudejaar, Champagne; ze horen bij elkaar als vuur bij werk en olie bij bol. Bijna net zo vertrouwd is de wijnschrijverslamentatie hoe sneu het is dat we alleen op die ene dag schuimwijn drinken. Nee, Prosecco rekenen we er niet bij. Dat is geen schuimwijn maar parelende quasi-frisdrank voor oppervlakkige momenten en persoonlijkheden. Trouwens, heel veel mousserends dat wij Champagne noemen is dat helemaal niet, maar Cava, Crémant, Spumante of dat soort spul. Uitstekend soms, maar het mag nu eenmaal geen Champagne heten, omdat het niet uit de gelijknamige streek komt. Binnen echte Champagne is dan vaak weer rommel te koop, vooral in deze donkere dagen.

Waarom zou je goede Champagne aanschaffen? Want dat betekent in de buidel tasten. Ik ben daar zelf alleen toe bereid als Champagne iets beters biedt dan de alternatieven. Dat ware, kenmerkende karakter met het aroma van lange rijping op de gist in de fles, niet zomaar lekker fris of fruitig, maar geuren van toast en boter en misschien zelfs paddenstoel . Dit keer was ik ernstig onder de indruk van de Champagnes van Jacquart, een jong wijnhuis (slechts 50 jaar) uit Reims. Steek je neus in het glas – voorzichtig, koolzuurexplosiegevaar! – en ruik die weldadigheid, die donkere aristocratie. Fraaie Brut, voluptueuze Rosé en een fraai gebeeldhouwde Millésimé 2005 Blanc de Blancs. Vooral niet bij oliebollen drinken, en ook niet om middernacht, maar als je je hersens erbij hebt.

 

Jacquart Brut Mosaique € 34,95, Rosé € 44,95, Blanc de Blancs 2005 € 49,95.

Te koop: bij wijnhandels.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

3 reacties op “Champagnes zoals ik ze wil: Jacquart

  1. Helemaal niet eens met dit stuk schrijven…laat mensen lekker genieten! Een goed Wijnadvies voor als je je hoofd erbij hebt en niet op een moment dat nl eindelijk massaal de wijn weet te vinden! Een enorm snobgehalte! Santè met champagne als dorstlesser met de feestprè met oud en nieuw! Drinken we eindelijk massaal wijn en dan haalt wijnbranche massaal de neus op!

  2. Een wel heel denigrerende toon over prosecco en prosecco drinkers. Niet alle prosecco is hetzelfde, waarschijnlijk heeft hij nooit goede prosecco gedronken.

    1. 'Hij?' Zeg maar jij, hoor. Inderdaad, in haal nogal uit. Er bestaat wel degelijk goede Prosecco, maar die kost 15 euro of meer, en wordt daarom nauwelijks verkocht. Die moet concurreren met uitstekend Crémants en Cava's van een tientje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.