HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept confit de canard met pommes sarladaises

Pure kwaadaardigheid, dat straalt er uit de oogjes van de staatssecretaris voor Cultuur. Het voelt overduidelijk goed de stem van de rancune te mogen zijn, hoewel mij onduidelijk is waar die rancune vandaan komt. Of zou hij van binnen pret hebben dat hij de bad cop mag spelen, en dat er straks een ander komt, de premier zelf misschien, die als good cop met een geruststellende glimlach de ellende wat afzwakt? Dit kabinet lijkt een diepgevoelde afkeer van cultuur te hebben, een walging, die ik bij partijen als de VVD en het CDA nooit vermoed had.

Koken zal ook wel een linkse hobby zijn, zeker als het woord ‘lekker’ in het spel komt, om maar te zwijgen van ‘verfijnd’.

Je hebt toch wel wat beters met je tijd te doen, slapen of tv-kijken of zo, dan te staan prutsen in de keuken voor iets wat straks in een paar minuten verdwenen is? Nou, dan heb ik een aardig compromis: gekonfijte eend. Frankrijkgangers kennen het verschijnsel: blikken met eendenpoten, kant-en-klaar gegaard in eendenvet. Opwarmen volstaat en je houdt nog een emmer kostelijk eendenvet over. Tot mijn verbazing verkoopt mijn DekaMarkt opeens de confit de canard (en AH niet!) en hoef ik er niet voor naar Frankrijk of de poelier/delicatessenhandel. Het kost een schijntje, 9,95 euro, en met een blik verschaf je 4 à 5 mensen een feestmaal.

Het gaat dus om opwarmen. Maar als je de bouten koud uit het gestolde vet trekt, gaan ze stuk. Heel zachtjes laten smelten is beter, in de oven liefst. Dat duurt best lang, een uur is niks, op 150 graden. Net als ontdooien mag het niet snel. Doe in die tijd iets nuttigs, slaap of kijk tv. Zijn de bouten eenmaal los en warm, dan kun je ze nog eventjes hard bakken op het vel, of kort grillen, voor wat knapperigheid. Maar pas op, te hard verwarmen maakt het vlees droog.

Met het vet kun je maanden toe, maar eerst maken we pommes sarladaises bij de eend: bak de aardappels met zout in een gulle schep eendenvet onder een deksel gaar op niet te hoog vuur, in circa 30 minuten. Bestrooi met de gehakte peterselie en knoflook. Erbij of vooraf: bittere salade van krulandijvie met walnoten. Links smullen!

Gekonfijte eend met pommes sarladaises

Voor 4 personen

1 groot blik confit de canard

1 kg vastkokende aardappels

2 tenen knoflook, fijngehakt

bosje peterselie, fijngehakt

krulandijvie (frisee)

vinaigrette van 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels wijnazijn, zout en 8 eetlepels noten- of olijfolie

handje gepelde walnoten

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

8 reacties op “Recept confit de canard met pommes sarladaises

  1. Een recept schrijven en daarna precies zo namaken heb je zeker nooit gedaan Onno Kleyn of doe je slaapjes van 10 minuutjes???

  2. Ik heb een eenvoudiger manier om de bouten los te maken: ik zet het blik zonder deksel tot halverwege in een (hapjes)pan met water tegen de kook aan. Zodra het vet gesmolten is kun je ze er makkelijk uithalen en een poosje laten uitlekken. Meestal gebruik ik er maar 2 en de andere vries ik in. Gaat prima.

    1. Dat werkt inderdaad uitstekend, maar mijn probleem was altijd het uit de pan tillen van het blik zonder je handen te branden. En met dikke ovenhandschoenen raak je te snel het water. Mijn laatste oplossing is het blik gesloten een poos op de verwarming zetten. Easy as pie.

      1. Gaat inderdaad ook goed, maar 's zomers smaakt zo'n boutje ook heerlijk en dan brandt de verwarming niet. Ik haal de bouten uit het blik terwijl het nog in de pan staat. Poosje laten afkoelen en dan het blik eruit halen.

  3. Gewoon het open blik een uurtje in een oven van 60 g zetten, mannen. Dan kun je het blik er met blote handen uithalen, zijn de boutjes ook al op temperatuur en hoef je ze alleen nog maar te laten uitlekken terwijl je de grill aanzet en daarna met de velkant naar boven onder de grill tot het vel lekker bruin en knapperig is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.