Wijn

Cono Sur Viognier 2008

Het Volkskrant Weekendmenu is deze week weer samengesteld door Loethe Olthuis, met eerst mijn recept voor tomaatjes met een vulling van salsa verde, groene saus van kappertjes en zo, dan Loethes gebakken asperges met sint-jakobsschelpen en kokos-citroengraspasta, een exotische mix van Italiaans en Thais, en toe rijstebrij met zomerfruit. Bij het exotische gerecht koos ik een al even exotische viognier uit Chili.

Waarom

Exotische ingrediënten als citroengras, rode peper en kokosroom zijn bien étonnés de se trouver ensemble met wijn; in de landen waar ze op dagelijkse basis gebruikt worden drinkt men bier of rijstwhisky als er alcoholische dranken gewenst zijn. Franse wijnen zijn vrijwel altijd te droog en te strak om lekker mee te kunnen dobberen op deze woelige smaakbaren. Alleen de Elzas heeft een antwoord, met zijn pinot gris. En die nemen we nu eens niet.

Smaak

Cono Sur, een groot bedrijf in de Cochagua Valley in Chili, maakt van de (Franse) viognierdruif een aanlokkelijke wijn, zwoel geurend naar abrikoos, rozenblaadjes en meloen, en met een smaak waar op de achtergrond een molligheidje verscholen zit. Perfect bij tropisch eten, perfect ook bij de sappig, zoet aandoende smaak van schaaldieren en bij sint-jakobsschelpen.

Verkrijgbaar

Mitra, 6,99 euro

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.