Wijn

Cono Sur Viognier 2008

Het Volkskrant Weekendmenu is deze week weer samengesteld door Loethe Olthuis, met eerst mijn recept voor tomaatjes met een vulling van salsa verde, groene saus van kappertjes en zo, dan Loethes gebakken asperges met sint-jakobsschelpen en kokos-citroengraspasta, een exotische mix van Italiaans en Thais, en toe rijstebrij met zomerfruit. Bij het exotische gerecht koos ik een al even exotische viognier uit Chili.

Waarom

Exotische ingrediënten als citroengras, rode peper en kokosroom zijn bien étonnés de se trouver ensemble met wijn; in de landen waar ze op dagelijkse basis gebruikt worden drinkt men bier of rijstwhisky als er alcoholische dranken gewenst zijn. Franse wijnen zijn vrijwel altijd te droog en te strak om lekker mee te kunnen dobberen op deze woelige smaakbaren. Alleen de Elzas heeft een antwoord, met zijn pinot gris. En die nemen we nu eens niet.

Smaak

Cono Sur, een groot bedrijf in de Cochagua Valley in Chili, maakt van de (Franse) viognierdruif een aanlokkelijke wijn, zwoel geurend naar abrikoos, rozenblaadjes en meloen, en met een smaak waar op de achtergrond een molligheidje verscholen zit. Perfect bij tropisch eten, perfect ook bij de sappig, zoet aandoende smaak van schaaldieren en bij sint-jakobsschelpen.

Verkrijgbaar

Mitra, 6,99 euro

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.