Het Volkskrant Weekendmenu is deze week weer samengesteld door Loethe Olthuis, met eerst mijn recept voor tomaatjes met een vulling van salsa verde, groene saus van kappertjes en zo, dan Loethes gebakken asperges met sint-jakobsschelpen en kokos-citroengraspasta, een exotische mix van Italiaans en Thais, en toe rijstebrij met zomerfruit. Bij het exotische gerecht koos ik een al even exotische viognier uit Chili.
Waarom
Exotische ingrediënten als citroengras, rode peper en kokosroom zijn bien étonnés de se trouver ensemble met wijn; in de landen waar ze op dagelijkse basis gebruikt worden drinkt men bier of rijstwhisky als er alcoholische dranken gewenst zijn. Franse wijnen zijn vrijwel altijd te droog en te strak om lekker mee te kunnen dobberen op deze woelige smaakbaren. Alleen de Elzas heeft een antwoord, met zijn pinot gris. En die nemen we nu eens niet.
Smaak
Cono Sur, een groot bedrijf in de Cochagua Valley in Chili, maakt van de (Franse) viognierdruif een aanlokkelijke wijn, zwoel geurend naar abrikoos, rozenblaadjes en meloen, en met een smaak waar op de achtergrond een molligheidje verscholen zit. Perfect bij tropisch eten, perfect ook bij de sappig, zoet aandoende smaak van schaaldieren en bij sint-jakobsschelpen.
Verkrijgbaar
Mitra, 6,99 euro