Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Coquilles met erwtjes en selderijcrème

Sint-jakobsschelpen zijn belangrijk in Frankrijk. Ze staan ergens voor. Voor nieuwe luxe, voor de welvaart als citoyen, voor je rechten als Fransman/Française, vive la Révolution! Lui met gele hesjes zijn dol op coquilles saint-jacques, net als president Macron trouwens. Ook bij ons zijn de jakobsschelpen de laatste jaren vreemd populair geworden. Ze heten nu kortweg coquilles, in weerwil van het feit van dat in het Frans al het schelpgewemel omvat, en visverkopers bieden ze het jaar rond aan. Dat moet je wantrouwen, want het seizoen loopt van oktober tot half mei. Dikke kans dus dat ze bevroren zijn geweest. Dat is eigenlijk niet zo erg, want ik kocht onlangs bij de horecagroothandel onwaarschijnlijk lekkere, van die hele grote, in de diepvries. Maar ik ontdooi ze liever zelf. Wie weet hoe lang die beesten anders al in de visvitrine op je hebben liggen wachten? Schelpen zijn bijzonder gevoelig voor bederf. Dus koop diepvries en blaas daarbij flink in de bus: de grootste zijn het duurst en het smakelijkst. Weet dat ze bevroren groter lijken dan ze zijn door het laagje ijs dat eromheen zit.

 

Coquilles met erwtjes en selderijcrème

Hoofdgerecht voor 2, voorgerecht voor 4

 

½ knolselderij, geschild, in stukken

5 eetl. boter

200 g vers gedopte doperwtjes (± 700 g in de peul)

6 zeer grote coquilles of wat meer kleinere, diepvries

1 tak tijm

3 eetl. calvados

 

Kook de knolselderij gaat in wat water. Voeg weinig zout toe. Pureer met een apparaat en voeg 2 eetlepels boter toe en zoveel kookwater dat het crèmig wordt. Breng op smaak met zout.

Kook de doperwten 2 minuten in gezouten water. Proef of ze beetgaar zijn en ga anders nog heel eventjes door. Giet af.

Ontdooi de coquilles 30 seconden à 1 minuut in de magnetron of in een kom koud water. Het laatste duurt langer dan je hoopt; een uur is niks. Droog ze grondig af en bestrooi met zout.

Smelt 3 eetlepels boter in een niet te grote koekenpan, laat uitbruisen en doe er de coquilles en de tijm bij. Bak op hoog vuur 1,5 minuut en draai om. Bak nog eens 1 minuut. Haal uit de pan en houd warm. Giet de calvados in de bakboter en laat goed bruisen. Zet het vuur laag en laat iets indampen. Giet uitloopsap van de coquilles erbij.

Maak op elk bord een spiegeltje selderijcrème en verdeel er eerst de doperwten en dan de coquilles over. Lepel er wat saus op. Erbij: goed brood en rijke Chardonnay.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Coquilles met erwtjes en selderijcrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.