HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept courgette met kip en ras-al-hanout

‘Je hebt er maandenland naar uitgekeken,’ zong Gerard Cox lang geleden in een liedje over de zomer. Kan zijn, maar ik heb al maandenlang zitten wachten op de lente. U toch ook? Maar nu is hij er dan. Heerlijk. Fantastisch. Mijn culinair brein wil daarin mee, wil van nul naar honderd gastronomische kilometers in acht seconden, racen op het eetcircuit in een feestelijke zon, stoppen voor een pitstop met allemaal knappend frisse smaken. Maar ja, er is nog niks. Raapsteeltjes, dat is het rituele antwoord op de vraag naar een primeur in maart. Raaaaapsteeltjes. Gaapsteeltjes! In Frankrijk verschijnt nu gekweekte pissenlit op de markt, molsla, paardebloemblad dat men met aarde bedekt heeft zodra het begon te groeien, opdat het iets minder bitter zou worden. Maar bitter blijft het, lekker knetterend bitter, dat je in de kom hult in een filmend truitje van vinaigrette. Er moeten gesnipperde sjalotten door, en brood met korst naast.

Wij kunnen wilde molsla gaan plukken – waar lopen er geen honden? -, maar het is niet echt hetzelfde. Loethe Olthuis wees mij onlangs op de site www.milieucentraal.nl, waar een groente- en fruitkalender staat, met verrassende kanten. Zo blijken courgettes uit Spanje de godganse winter door aanbevelenswaardig. In januari had ik er geen zin in, maar nu wel! Het lekkerste zijn hele kleine courgetjes, maar waarschijnlijk is er geen keus. Soit.

Schil de courgettes met de kaasschaaf. Snijd de schil in lange repen van 2 à 3 mm breed. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Wrijf de kip in met zout en ras-al-hanout. Leg met de ui, knoflook en citroen in een ovenschaal, sprenkel er gul olie over en zet in de oven op 180 graden – voorverwarmen hoeft niet. Bak 20 minuten; draai in die tijd de kip nog eens om. Voeg de blokjes courgette toe, bak nog 20 minuten en schep tussentijds weer een keer om, terwijl je wat zout toevoegt. Breng een pannetje water met zout aan de kook en blancheer daar de courgetteslierten in tot ze net zacht worden. Laat uitlekken. Roer nog een lepel ras-al-hanout door de zure room. Verdeel de courgetteslierten over de kip en garneer met de zure room. Ik zou er burgul bij geven en de eerste fles rosé open trekken/schroeven.

Courgette met kip en ras-al-hanout

Voor 4 personen:

2 gewone courgettes (of veel kleintjes)

4 kipkarbonades

een paar eetlepels ras-al-hanout (Marokkaans specerijenmengsel)

1 ui, in flinters

2 tenen knoflook, geplet

3 plakken citroen

olijfolie

1/8 l zure room

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.