Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept courgette met kip en ras-al-hanout

‘Je hebt er maandenland naar uitgekeken,’ zong Gerard Cox lang geleden in een liedje over de zomer. Kan zijn, maar ik heb al maandenlang zitten wachten op de lente. U toch ook? Maar nu is hij er dan. Heerlijk. Fantastisch. Mijn culinair brein wil daarin mee, wil van nul naar honderd gastronomische kilometers in acht seconden, racen op het eetcircuit in een feestelijke zon, stoppen voor een pitstop met allemaal knappend frisse smaken. Maar ja, er is nog niks. Raapsteeltjes, dat is het rituele antwoord op de vraag naar een primeur in maart. Raaaaapsteeltjes. Gaapsteeltjes! In Frankrijk verschijnt nu gekweekte pissenlit op de markt, molsla, paardebloemblad dat men met aarde bedekt heeft zodra het begon te groeien, opdat het iets minder bitter zou worden. Maar bitter blijft het, lekker knetterend bitter, dat je in de kom hult in een filmend truitje van vinaigrette. Er moeten gesnipperde sjalotten door, en brood met korst naast.

Wij kunnen wilde molsla gaan plukken – waar lopen er geen honden? -, maar het is niet echt hetzelfde. Loethe Olthuis wees mij onlangs op de site www.milieucentraal.nl, waar een groente- en fruitkalender staat, met verrassende kanten. Zo blijken courgettes uit Spanje de godganse winter door aanbevelenswaardig. In januari had ik er geen zin in, maar nu wel! Het lekkerste zijn hele kleine courgetjes, maar waarschijnlijk is er geen keus. Soit.

Schil de courgettes met de kaasschaaf. Snijd de schil in lange repen van 2 à 3 mm breed. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Wrijf de kip in met zout en ras-al-hanout. Leg met de ui, knoflook en citroen in een ovenschaal, sprenkel er gul olie over en zet in de oven op 180 graden – voorverwarmen hoeft niet. Bak 20 minuten; draai in die tijd de kip nog eens om. Voeg de blokjes courgette toe, bak nog 20 minuten en schep tussentijds weer een keer om, terwijl je wat zout toevoegt. Breng een pannetje water met zout aan de kook en blancheer daar de courgetteslierten in tot ze net zacht worden. Laat uitlekken. Roer nog een lepel ras-al-hanout door de zure room. Verdeel de courgetteslierten over de kip en garneer met de zure room. Ik zou er burgul bij geven en de eerste fles rosé open trekken/schroeven.

Courgette met kip en ras-al-hanout

Voor 4 personen:

2 gewone courgettes (of veel kleintjes)

4 kipkarbonades

een paar eetlepels ras-al-hanout (Marokkaans specerijenmengsel)

1 ui, in flinters

2 tenen knoflook, geplet

3 plakken citroen

olijfolie

1/8 l zure room

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.