Nieuwe tijden, nieuwe inzichten. Lang werd gedacht dat de tannine in rode wijn, het bittere looizuur dat de drank zijn stevigheid geeft en hem doet verschillen van witte wijn en rosé, de schuldige was als het om het botsen met vis ging. Blijkt het niet waar! Japanners hebben uitgevonden dat het het ijzer in de wijn is. Vervelend dingetje: je kunt van geen enkele rode wijn weten hoeveel ijzer hij bevat.
Sómmige rode passen dus bij vis, maar dat weet je pas als je de combinatie test. Herkomst en druivenras op zich zijn geen indicatie. Nou, fijn. Daar hebben we wat aan. Terug naar af: doe maar niet, rood bij vis. Maar wel bij vlees! Roostersmaak en zout in vlees zorgen ervoor dat tannine zacht smaakt. Kip in zoutkorst (vandaag in het Volkskrant Magazine – niet hier) heeft weinig rooster, maar wel veel sappigheid. Een niet te hoekige rode wijn past dus wonderwel. De Cycles Gladiator Syrah bijvoorbeeld, all the way from California. Tien jaar geleden zag je meer Amerikaanse wijn, vooral van het obese type, rond en dik en breed. Deze is anders, veel kleur, vanille, fluwelen pruimen, maar gelukkig ook met een fris kantje. Dat maakt hem sappig, Wat zeg ik, het maakt hem happig. Wijn om te kluiven!
Cycles Gladiator Syrah 2008, winkels aangesloten bij www.gastrovino.nl, € 8,95.