Wijn

Danie de Wet Chardonnay 2009, Robertson

Stevig januari-eten vraagt om no-nonsense wijn voor een no-nonsense prijs. Danie de Wet, een Zuid-Afrikaan die model lijkt te hebben gestaan voor het beeld van de dokwerker op het Amsterdamse Jonas Daniël Meijerplein, maakt klassewijnen die én stevig zijn én elegant. Zelfs deze, voor zijn bescheiden 4,35. Wie de smaak te pakken krijgt kan dan de beurs opentrekken voor de nog diepzinniger chardonnays die hij onder het label De Wetshof uitbrengt, maar daarvoor moet je naar de wijnhandel.

Smaak

Stevig en elegant tegelijk, dat zei ik. Met een rinkelend randje citrus en een stoere, warme kant van alcohol, die beteugeld wordt door veel sap en frisheid. Geknipt voor zuurkool en massa’s andere smakelijke dingen, van gerookte zalm en mosselen in roomsaus tot gebraden kip en kaasplateaus.

Verkrijgbaar

Boon, Coopcodis, Deen, Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo (tot 1 maart), Nettorama, Plus, Sanders, Vomar, € 4,35 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.