Smaakvertellingen | Voorpagina

‘De smaken van Italië’ van Marie Florence van Es: een topboek

Het is niet vaak dat ik een naslagwerk achter elkaar lees. Als een meeslepend non-fictieboek, als een roman zelfs. Dat is echter exact wat ik met De smaken van Italië van Marie Florence van Es heb gedaan. Ja, het is een soort encyclopedie, een opzoekboek ‘over streekproducten, ingrediënten en de Italiaanse eetcultuur’, zoals het omslag vermeldt. Maar dit is niet zomaar informatief, het is een meer dan uitstekend geschreven inzicht in het culinaire wezen van Italië. Van Es geeft blijk van een diepe kennis en een groot analytisch vermogen, zodat het allemaal geen opsomming wordt, maar een fascinerende kijk in het leven van de etende Italiaan. Details die mij onbekend waren verlevendigen een brede blik. Marie Florence aarzelt niet om kritisch te zijn, om zaken te hekelen als daar aanleiding toe is. Dat kan weer alleen als je binnenhoofdse boekenkast en de bak met ervaringen uitzonderlijk groot zijn. Van Es studeerde Italiaans, allicht, allicht, maar ook rechten, werkte als diplomaat in Rome en reisde er vanuit haar tweede huisje in Umbrië behoorlijk op los in de laars.

Kortom, achter de bescheiden uitmonstering verschuilt zich een fantastisch boek dat iedere italofiel, maar zeker iedereen die over eten schrijft, moet hebben. Van de vijf sterren krijgt ze er van mij zes.

 

De smaken van Italië, over streekproducten, ingrediënten en de Italiaanse eetcultuur, Marie Florence van Es, uitgeverij Edicola, € 24,95. Meteen bestellen bij je lokale boekhandel!

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “‘De smaken van Italië’ van Marie Florence van Es: een topboek

  1. beste Onno, hoe verhoudt dit boek zich tot The Oxford Companion to Italian Food? Grotendeels overlappend of juist verschillend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.