Wijn

Domaine Cazes Rivesaltes Ambré 1995

Dit moet je geproefd hebben, zo intens, zo rijk, zo weelderig… In het Catalaanse hoekje van Frankrijk, de Roussillon, maken ze behalve gezellig droge rode wijn vooral ook zoete. In allerlei soorten, wit en fris van de muskaatdruif of juist krachtig, met bitters, van de rode grenache. Maar deze Ambré is anders. Grenache blanc nemen ze er voor, een witte druif.

Smaak

Zeven jaar rijpt hij, in grote foeders van (oud) eikenhout. En in die tijd oxideert hij een beetje. Bij gewone wijnen is dat een doodzonde, bij deze zorgt het voor een magnifiek aroma van rozijnen, sinaasappelschil en jawel, hazelnoot. Trouwens, na die zeven jaar ging hij in de fles nog eventjes acht jaar door. Die rijping moet helaas betaald worden, maar je proeft ook wel iets heel bijzonders!

Verkrijgbaar

Wijnhandels van de Nederlandse Wijnkring en op www.wijnkring.nl, 10,70 euro (halve fles).

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.