Het zou vreselijke zelfoverschatting zijn om te denken dat de groeiende aandacht en verkrijgbaarheid van verse doperwtjes het gevolg is van mijn inspanningen in De Volkskrant. Maar het ontkennen is ook moeilijk, dus gun me die pret. Al sinds 2003 roem ik de groene knikkertjes elk jaar opnieuw in juni, vaak met hetzelfde recept (hoewel dat subtiel evolueert) voor de petits pois à la française. Daarin smoren de erwtjes langzaam in het zegenende gezelschap van kropsla en ui, en soms wat spekjes. Tippie zout, tippie suiker, niet zaniken dat dat niet mag, en veel boter uiteraard.
Verse doperwtjes liggen steeds vaker bij de groenteman; ik ben benieuwd of en wanneer de supermarkten gaan volgen. Albert Heijn verkoop weliswaar kant-en-klaar gedopte erwten, maar die zijn nogal groot en verdacht uniform. Zelf doppen doet serotonine door je lijf giechelen, maakt je blij en tevreden, laat je beter slapen en zorgt voor tevredenheid met je seksleven of de afwezigheid daarvan. Telkens zo’n peul tussen je vingers, knap!, opendrukken en daar zijn ze dan, drie of vier of vijf zoete erwtjes. De beste, kleinste in de peul komen uit ons eigen land, Duitsland en België, en het oogstseizoen is nu aan de gang. Dus daar gaan we!
Doperwtjes met burrata, amandelen en zwarte olijven
Voorgerecht voor 4 personen
300-400 g gedopte doperwtjes (circa 1 kg in de peul)
1 eetl. suiker
3 eetl. blanke garneeramandelen
4 eetl. eersteklas olijfolie
10 zwarte Griekse olijven
1 limoen
200 g burrata
Dop de erwtjes. Breng een pan water met de suiker en 10 gram zout per liter aan de kook en doe ze erin. Reken 2 minuten vanaf het moment dat ze weer aan de kook komen (4 als het dikke stuiters zijn), giet af en kiep ze in koud water. Laat eventjes staan en laat ze daarna uitlekken.
Bak de hele amandelen in 1 eetlepel olijfolie tot ze goudgeel kleuren of net iets daar voorbij. Donkerbruin betekent bitter dus pas op.
Verwijder de pitten van de olijven en snijd ze tot grof kruim.
Proef de erwtjes en breng zo nodig op smaak met zout. Knijp er wat limoensap over en meng voorzichtig. Proef opnieuw.
Verdeel de erwtjes over 4 (diepe) borden of kommen. Scheur de burrata in 4 stukken en leg erop. Verdeel de olijven en amandelen erover en rasp er heel dun wat limoenschil op. Besprenkel met olijfolie.
Wat brood is er prettig bij, plus een frisse witte wijn, zoals Rueda Verdejo.
2 reacties op “Doperwtjes met burrata, amandelen en zwarte olijven”
Ik ben de laatste tijd ook fan van burrata! Ook heerlijk geserveerd met druiven of perzik.
Interessante combinatie! Zo heb ik het nog nooit gezien of gegeten…