Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Doperwtjes met room en limoenblad

Groen als gras, knappend tussen tong en verhemelte, zoet stuiterend tegen de papillen, de verse doperwtjes zijn er weer! Ik zeg het elk jaar in deze tijd, ik zeg het opnieuw: het is tijd om te doppen, zelf, ter viering van juni, van het leven, van het licht over het donker. Doperwtjes zijn de culinaire knipoog van de natuur, onbezoedeld zomers, de smaak van onschuld en begin. Afgelopen zaterdag trof ik de eerste Nederlandse op een markt in Amsterdam, iets eerder dan verwacht, maar het voorjaar begon ook vroeg. Eerder zijn er al erwten uit Spanje of Marokko, maar die schrijf ik niet voor niets zonder ‘dop’ ervoor; de juni-doperwtjes uit ons land of Duitsland zijn de fijne kleine.

Nu wil mijn traditie dat ik ze aan u aanbeveel in hun oude Franse bereidingsvorm en ik ga ook zo de instructies daartoe verstrekken. Maar ik eindig met een nieuw gerechtje.

Petits pois à la française: dop een kilo of meer erwtjes. Smelt een dikke klont boter en smoor daar 3 minuten heel zachtjes een doormidden gesneden slahartje in. Wie wil voegt wat spekblokjes toe. Doe er de erwtjes bij, zout en een theelepeltje suiker – niet zaniken! – en sluit de pan. Laat zonder vocht op een klein pitje smoren, zeker een half uur, misschien drie kwartier. Ach, er mag een tak tijm bij of vlak voor serveren wat peterselie, maar dit is het. Groen geluk.

Dan een totaal andere smaak: erwtjes met limoenblad. Nu laat ik de erwtjes nagenoeg rauw door ze alleen te blancheren.

 

Doperwtjes met room en limoenblad

Groentegerecht voor 4 personen

 

1,2 kg doperwtjes in de peul

200 ml crème fraîche

1 eetlepel limoensap

5 limoenblaadjes (daun djeroek, diepvries, toko)

Optioneel: 8 coquilles en een klont boter

Dop de erwtjes. Breng een pan water aan de kook met flink zout, zeg 12 gram per liter. Kiep de erwtjes erin, wacht tot het weer kookt en tel 1 minuut. Giet af en spoel ze koud.

Vouw de limoenblaadjes dubbel langs de nerf en snijd die nerf eruit. Leg de overblijvende helftjes op elkaar en snijd ze schuinsweg in de dunste reepjes die je ooit gesneden hebt. Verwarm ondertussen de room en het limoensap en kook zoetjes in tot sausdikte. Doe de grondig uitgelekte erwtjes en de reepjes limoenblad erbij en warm door.

Nu beken ik dat ik ze serveerde met enkele kloeke, in boter gebakken coquilles saint-jacques, maar doe wat uw junihart u ingeeft.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.