Wijn

Duvel bij de paddestoelensalade

Deze week is Loethe Olthuis weer aan zet bij het Volkskrant Weekendmenu. Daarin is het hoofdgerecht een duif, gestoofd in witte wijn, zoals ik hem jaren geleden kreeg in San Gimignano. O, misschien is het niet altijd duidelijk, maar behalve het in het VK-Magazine in print verschijnende recept – in dit geval dus het voorgerecht, een paddestoelensalade van Loethe – kiezen we twee flankerende recepten van onszelf of Volkskeukencollega’s om het menu rond te maken.

Bij die duif zou ik de wijn drinken waarin hij toen was gestoofd, Vernaccia di San Gimignano, of anders droge Orvieto. Maar bij Loethes salade kwam ik uit op heel iets anders…

Wijnen, wit, rood, om het even welke, trekken bleek weg bij de aanblik van zoveel smaak en lekkere bitterheid in een gerecht. Als ze konden kijken dan. Noten, radicchio, ui, ansjovis en kappertjes, plus het aardse van paddestoelen, daar kan eigenlijk maar één zinnig drankantwoord op zijn: bier. En dan niet zomaar een pils uit de aanbieding, maar iets van Belgische overtuiging. Zoals Duvel.

Smaak

Duvel is een mal bier. Bovengistend, net als veel abdijbieren, en zelfs met een hergisting op fles, die heel veel smaak geeft en je dwingt tot het voorzichtig uitschenken. Maar tegelijk is het niet bruin of zwaar of plakkerig, wat komt door het gebruik van een zeer lichte gerstemout als basisingrediënt. Het indrukwekkende alcoholgehalte van 8,5 procent is bijna als van een wijn, en ook de fruitigheid doet daar wel aan denken. Maar gelukkig is daar het bitter om elke vineuze gedachte weg te nemen.

Verkrijgbaar

Supermarkten en slijterijen

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.