Wijn

Echte lentewijn: Furmint uit Slovenië bij Albert Heijn

Er zijn van die oude vineuze liefdes die aan mijn geweten knagen. Ik zou ze dolgraag nog lekker vinden, erover juichen en ze bij u aanbevelen. Maar ja, ze zijn het niet waard. Muscadet bijvoorbeeld is zo’n amourette van weleer, toen ik wegdroomde bij Wina Borns beschrijving over de wijngaarden aan de monding van de Loire. Daar zou de zeewind zoutkristalletjes op de druiven achterlaten, waardoor de wijn een zilte toets kreeg bij zijn verder zo ‘beendroge’ smaak. Beendroog, het woord alleen al! Aan de monding van de Loire was ik nog nimmer geweest, maar dat het een hoekje van het paradijs moest zijn was duidelijk.

Helaas, de druif van de Muscadet, de melon de Bourgogne (tja…), is een niet-aromatische, schrale variëteit. Categorie b, of c. Beendroge wijnen maak je ervan, maar linksom en rechtsom blijven ze saai. Net weer een ritsje Muscadets geproefd en nee, de droom is net zo dood als Wina. Zij zou overigens, als Balkanfan, tegenwoordig ook veel liever de Pullus Furmint uit Slovenië hebben gedronken. Die carrouselleert mijn hoofd binnen op draaiorgelmuziek van alpenbloemen en appeltjes, plukt meteen de pluim voor een extra ritje en holderdeboldert schaterlachend de keel in, sappig, geurig en modern goed. Liquide lente, dames en heren. Waarschuwing: kan de stemming ernstig verbeteren.

 

Pullus Furmint 2011

Albert Heijn, € 5,99

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

4 reacties op “Echte lentewijn: Furmint uit Slovenië bij Albert Heijn

  1. "Die carrouselleert mijn hoofd binnen op draaiorgelmuziek van alpenbloemen en appeltjes, plukt meteen de pluim voor een extra ritje en holderdeboldert schaterlachend de keel in"

    Briljant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.