Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept eierspaghetti met biefstuk, amandelen en kerstomaatjes

Nee, het is geen woensdag.  Ik vervang Sylvia Witteman die intercontinentaal verhuist. Zoiets walst verpletterend over alles heen, zelfs over de Volkskeuken. En dat terwijl ik culinair ontspannen wederkeerde uit een van de toeristische helleoorden van Europa, Rimini. Ja, het klinkt wat paradoxaal, maar zo is het wel. Ik was uitgenodigd om er de Notte Rosa te vieren, de Roze Nacht, een vijf jaar geleden door een lokale marketingman bedacht evenement als ‘hommage aan de vrouw’. Dat de rest van Europa bij roze heel andere associaties heeft, deed er niet toe. Of hij wist het echt niet. Kan hoor, in Italië.

Rimini is eerst en vooral een reep strand met hotels, en daarachter de gebruikelijke serie winkels met T-shirts. Alles is vol, de hotels persen in hun voortuintje nog een zwembad van waaruit je de passanten op straat een hand kunt geven, trolleybussen, vespa’s en auto’s brullen er tussendoor en uiteraard is er overal ‘muziek’; Italianen zijn doodsbang van stilte. Het strand is breed en plat en volgepoot met een rij of twaalf bedjes met parasols. Bij en in het water is het dringen. Op de boulevard is het dringen. Eigenlijk is het overal dringen. Net Koninginnedag op het Damrak, de Efteling in juli. Niet één dag, maar een maand lang. Vakantie!

Tja, en dan het Italiaanse culinaire wonder. Zelfs in zo’n infernaal oord aten wij fantastisch. In een fout hip restaurant met dreunende hiphop kreeg ik een bord paccheri, heel grote, korte buispasta, met tarbot en tijmbloemetjes. Om te janken zo lekker. Mijn vrouw had eierspaghetti met handgesneden flinters biefstuk, geroosterde amandelschilfers en kerstomaatjes. We hielden het echt nauwelijks droog. Nou, kom op, dan maken we het zelf. Tarbot had ik vorige week in deze rubriek, daarom nu de pasta met biefstuk: snijd de biefstuk rauw in zeer kleine reepjes of stukjes. Verhit de olie en boter flink en bak er de biefstuk in tot de rauwe kleur verdwenen is en ze leuk bruin kleuren. Haal het vlees meteen uit de pan; te gaar is niet lekker. Voeg de peterselie en de tomaatjes bij het bakvet, schep één keer om en draai het vuur uit.

Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan tot ze kleuren. Bewaar. Kook de spaghetti al dente in water met 10 gram zout per liter. Meng de afgegoten pasta met de saus, amandelen en stukjes biefstuk.

Eierspaghetti met biefstuk en amandelschilfers

Voor 4 personen

2 eetlepels roomboter

2 eetlepels zeer goede olijfolie

250 gram ossenhaas of kogelbiefstuk

1 eetlepel gesneden peterselie, liefst platte

20 kers-smaaktomaatjes, doormidden gesneden

3 eetlepels geschaafde amandelen

400 gram eierspaghetti (of tagliatelle, geen gewone spaghetti)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.