Wijn

El Potro Frison Semi Dulce

Een nieuwe zaterdag, een nieuw Volkskrantmenu. En dus een nieuw wijnadvies daarbij. Dit keer een zacht zoete wijn uit Spanje die zich met niet veel andere laat vergelijken. Zacht zoet, wit, en dat omdat Loethe Olthuis als hoofdgerecht na mijn caesar salad een bijna klassieke claressefilet Veronique op tafel zet. ‘Bijna klassiek’ aangezien het origineel van zeetong uitgaat. Veronique is met room en gepelde druiven. Niet echt iets om een strak droge wijn bij te schenken. En dat doen we dus ook niet…

Waarom

‘Zeetong Veronique’ is een klassiek gerecht waarin het zoet van de druiven en de likeur de hoofdrol spelen; noem het de elegante versie van tong Picasso. Dat de tong hier vervangen is door claresse doet er voor de smaak niet echt toe. En dus hebben we een wijn met wat zoet nodig. Een eeuw geleden dronk men rustig Sauternes bij dit soort gerechten, nu doen we het wat bescheidener, in geld en in zoet.

Smaak

De Wijnimporteurs, een Fries bedrijf, laat in Spanje een eigen lijn wijnen bottelen, onder de naam El Potro Frison, ‘de Friese hengst’. De Semi Dulce is een witte wijn van de airendruif met een aangenaam zoetje en een opmerkelijk aroma, dat in niets aan de bekendere zoete wijnen uit Frankrijk doet denken. Hier is het lindebloesem, gele appel en een vleug honing die de geur bepalen. Veronique zal er dol op zijn.

Verkrijgbaarheid

El Potro Frison Semi Dulce 2008, Vino de la Tierra de Castilla, 5,95 euro bij www.dewijnimporteurs.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.