Wijn

El Potro Frison Semi Dulce

Een nieuwe zaterdag, een nieuw Volkskrantmenu. En dus een nieuw wijnadvies daarbij. Dit keer een zacht zoete wijn uit Spanje die zich met niet veel andere laat vergelijken. Zacht zoet, wit, en dat omdat Loethe Olthuis als hoofdgerecht na mijn caesar salad een bijna klassieke claressefilet Veronique op tafel zet. ‘Bijna klassiek’ aangezien het origineel van zeetong uitgaat. Veronique is met room en gepelde druiven. Niet echt iets om een strak droge wijn bij te schenken. En dat doen we dus ook niet…

Waarom

‘Zeetong Veronique’ is een klassiek gerecht waarin het zoet van de druiven en de likeur de hoofdrol spelen; noem het de elegante versie van tong Picasso. Dat de tong hier vervangen is door claresse doet er voor de smaak niet echt toe. En dus hebben we een wijn met wat zoet nodig. Een eeuw geleden dronk men rustig Sauternes bij dit soort gerechten, nu doen we het wat bescheidener, in geld en in zoet.

Smaak

De Wijnimporteurs, een Fries bedrijf, laat in Spanje een eigen lijn wijnen bottelen, onder de naam El Potro Frison, ‘de Friese hengst’. De Semi Dulce is een witte wijn van de airendruif met een aangenaam zoetje en een opmerkelijk aroma, dat in niets aan de bekendere zoete wijnen uit Frankrijk doet denken. Hier is het lindebloesem, gele appel en een vleug honing die de geur bepalen. Veronique zal er dol op zijn.

Verkrijgbaarheid

El Potro Frison Semi Dulce 2008, Vino de la Tierra de Castilla, 5,95 euro bij www.dewijnimporteurs.nl.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.