Wijn

Fles van de Week: Tempus Two Verdelho, Australië

De Hunter Valley in New South Wales, Australië, heeft de reputatie fantastische wijnen van de Sémillondruif te leveren. Dat mag zo zijn, als ik de Sémillon – Sauvignon Blanc van de mij toegestuurde flessen Tempus Two vergelijk met de Verdelho, wint de laatste duidelijk. Uiterst lekker, die Verdelho, zeer fris, met een knapperig zuurtje en een opvallende hint van ananas.

En dan bedoel ik niet de gebruikelijke associatie met vruchten die wijnschrijvers neerpennen en die je vervolgens niet terug vindt, maar een oprechte ananassmaak, ingebed in, tja, een ledikant van wijn. Kenmerken

Verdelho is een Portugese druif, dat zie je al aan zie lh. Behalve op het Portugese vasteland, waar hij gebruikt wordt voor witte port en witte Dão, staat hij op Madera aangeplant. En daarna wordt het wereldwijd doodstil, tot je een hoek omslaat in Australië en hem plotseling weer tegenkomt. Een goed idee van de Australiërs om de stokken in hun woestijngrond te poten. Want de Verdelho blijkt uitstekend bestand tegen de hitte. Niet alleen overleeft hij, maar de druiven bevatten tegen de oogsttijd nog steeds de zuren die nodig zijn om een witte wijn lekker te maken. Dat is opvallend, want voor veel andere druiven moet men in Australië naar de pot met wijnsteenzuur grijpen om de zaak kunstmatig op orde te brengen.

Drinken

Zomaar, eerst en vooral, met niks of met hapjes. Maar verder is het een eersteklas mosselwijn, plus een begeleider van worst en ham.

[info]

Tempus Two Spring Rock Verdelho 2007, Hunter Valley, Australië. Te koop bij slijters (verkoopinformatie 0346-213044), circa 9 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.