Wijn

Fles van de Week: Tempus Two Verdelho, Australië

De Hunter Valley in New South Wales, Australië, heeft de reputatie fantastische wijnen van de Sémillondruif te leveren. Dat mag zo zijn, als ik de Sémillon – Sauvignon Blanc van de mij toegestuurde flessen Tempus Two vergelijk met de Verdelho, wint de laatste duidelijk. Uiterst lekker, die Verdelho, zeer fris, met een knapperig zuurtje en een opvallende hint van ananas.

En dan bedoel ik niet de gebruikelijke associatie met vruchten die wijnschrijvers neerpennen en die je vervolgens niet terug vindt, maar een oprechte ananassmaak, ingebed in, tja, een ledikant van wijn. Kenmerken

Verdelho is een Portugese druif, dat zie je al aan zie lh. Behalve op het Portugese vasteland, waar hij gebruikt wordt voor witte port en witte Dão, staat hij op Madera aangeplant. En daarna wordt het wereldwijd doodstil, tot je een hoek omslaat in Australië en hem plotseling weer tegenkomt. Een goed idee van de Australiërs om de stokken in hun woestijngrond te poten. Want de Verdelho blijkt uitstekend bestand tegen de hitte. Niet alleen overleeft hij, maar de druiven bevatten tegen de oogsttijd nog steeds de zuren die nodig zijn om een witte wijn lekker te maken. Dat is opvallend, want voor veel andere druiven moet men in Australië naar de pot met wijnsteenzuur grijpen om de zaak kunstmatig op orde te brengen.

Drinken

Zomaar, eerst en vooral, met niks of met hapjes. Maar verder is het een eersteklas mosselwijn, plus een begeleider van worst en ham.

[info]

Tempus Two Spring Rock Verdelho 2007, Hunter Valley, Australië. Te koop bij slijters (verkoopinformatie 0346-213044), circa 9 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.