Wijn

Fles van de Week: Tempus Two Verdelho, Australië

De Hunter Valley in New South Wales, Australië, heeft de reputatie fantastische wijnen van de Sémillondruif te leveren. Dat mag zo zijn, als ik de Sémillon – Sauvignon Blanc van de mij toegestuurde flessen Tempus Two vergelijk met de Verdelho, wint de laatste duidelijk. Uiterst lekker, die Verdelho, zeer fris, met een knapperig zuurtje en een opvallende hint van ananas.

En dan bedoel ik niet de gebruikelijke associatie met vruchten die wijnschrijvers neerpennen en die je vervolgens niet terug vindt, maar een oprechte ananassmaak, ingebed in, tja, een ledikant van wijn. Kenmerken

Verdelho is een Portugese druif, dat zie je al aan zie lh. Behalve op het Portugese vasteland, waar hij gebruikt wordt voor witte port en witte Dão, staat hij op Madera aangeplant. En daarna wordt het wereldwijd doodstil, tot je een hoek omslaat in Australië en hem plotseling weer tegenkomt. Een goed idee van de Australiërs om de stokken in hun woestijngrond te poten. Want de Verdelho blijkt uitstekend bestand tegen de hitte. Niet alleen overleeft hij, maar de druiven bevatten tegen de oogsttijd nog steeds de zuren die nodig zijn om een witte wijn lekker te maken. Dat is opvallend, want voor veel andere druiven moet men in Australië naar de pot met wijnsteenzuur grijpen om de zaak kunstmatig op orde te brengen.

Drinken

Zomaar, eerst en vooral, met niks of met hapjes. Maar verder is het een eersteklas mosselwijn, plus een begeleider van worst en ham.

[info]

Tempus Two Spring Rock Verdelho 2007, Hunter Valley, Australië. Te koop bij slijters (verkoopinformatie 0346-213044), circa 9 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.