GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept Franse doperwtjes

Trouwe lezertjes zaten er al op te wachten: waar blijven Onno’s erwtjes? Elk jaar, in de tweede helft van juni, geef ik mijn vaste preek over de zegeningen van de verse doperwt. Waarom wel gejuichd over de asperges en niet over onze fijne kleine groenknikkertjes? Nou ja, knikkertjes, het zijn juist de Spaanse die dik en rond en grof zijn. Hopelijk kunnen we weer aan Hollandse komen die iets eerder in hun rijping zijn geplukt, zodat ze dat tere hebben, dat ragfijne, dat tintelende dat al het veel te jonge in de mond teweegbrengt. Mocht u zuiglam en speenvarken, piepkuikens en kalfsvlees afwijzen, kunt u het toch een keer meemaken.

Quasi in tegenspraak met dat frisse, dat je toch snel zou vertalen in ‘zo kort mogelijk koken’, vlij ik jaarlijks mijn recept voor petits pois à la française in deze kolommen. Dat vind ik nu eenmaal het lekkerste, en het meeste recht doen aan het erwtje. Flink wat roomboter, gestoofde kropsla en kleine uitjes, opmerkelijk lang en langzaam gestoofd zonder toevoeging van water.

Ondertussen bereikte mij middels mijn website een klacht. De verse zilveruitjes blijken niet te krijgen. ‘In de herfst, mevrouw’ kreeg de klager te horen. In Frankrijk zijn ze er het jaar rond, net als gewone uien, en hier blijkt het weer een niche-artikel. Het zal ook weer eens niet. Maar kom op, kokers, zo makkelijk laat je je toch niet van je culinaire stuk brengen? Dan snijd je gewoon een ui grof. Ziet er minder geraffineerd uit, maar smaakt hetzelfde. Of je vervangt de zilveruitjes door sjalotten. O, voor de duidelijkheid: Nederlanders denken dat de naam ‘zilverui’ verbonden is aan ‘zuur’, maar dat is niet zo. Juist om dat misverstand te smoren rep ik van kleine uitjes.

Nou, daar gaan we! Dop de erwtjes. Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker. Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie, plus zout. Voeg geen water toe. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan. Drie kwartier is ook goed. Af en toe omscheppen, dat is alles. En er tot slot wat peterselie over strooien.

Doperwtjes op zijn Frans

Voor 4 personen

2 kg verse Hollandse doperwten in de peul

75 g boter

16 kleine uitjes, of 1 grote ui grof gesneden

het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden

1 teen knoflook, gehakt

2 theelepels suiker

handje gehakte platte peterselie

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Recept Franse doperwtjes

  1. Elk jaar zoek ik dit recept weer op als ik verse erwtjes heb gevonden, soms in mijn versleten kookboekje Koken in Frankrijk, dat al jaren mee op kampeervakanties reist als vast onderdeel van de kookuitrusting, en nu dus thuis op je site. Terwijl ik sta te wachten naast het fornuis, verheug ik me al weer op de heerlijke smaak van de verse petits pois à l'étuvée! Heerlijk zomergevoel, ondanks dat ik ze dit keer 'gewoon' bij de groentenboer kocht.
    O ja, het recept met aubergines in tomatensaus met walnoten heb ik onlangs ook ontdekt en met vrienden gedeeld: superlekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.