Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept Franse open appeltaart

Geen beste beurt was dat van mij, twee weken geleden. Met dat paprikapoeder, bedoel ik. 30 gram stond er, 30 grammen Hongaarse paprika, genoeg om de saus, het hele gerecht mee te vergiftigen. Arme snoekbaars. Twee afgestreken eetlepels had ik gebruikt, maar nee hoor, ik bedacht dat ik het nu eens in grammen wilde vertellen. En een eetlepel bevat toch 15 gram? Nou dan.

Nou dan? Niet! Aangespoord door boze mails ben ik aan het wegen geslagen en dat poeder weegt niks. 3 gram, zo’n eetlepel, 6 gram bij elkaar. Fout, slecht, huiveringwekkend. Afijn, op deze site is het aangepast, maar in de Volkskrantknipseltjes…?

Als boetedoening geef ik een recept voor appeltaart. Franse. Zo’n open, blij naar de wereld lachende appeltaart met kransen appelschijfjes die draaimolend rond en rond gaan op hun matrasje van deeg en crème, een zoet gestolde carrousel, een rondinel van fruit en suiker. Daar vroeg namelijk een lezer naar, in een overigens geheel niet boze mail. Waarom je die taarten nooit meer zag, vroeg hij. Geen idee. Ik zie ze wel.

Het geheim van de Franse appeltaart zit niet in het deeg, maar in de laag onder de appelplakjes. Daar zit ‘frangipane’, een soort amandelspijs. Aan de slag: meng in een kom 250 g bloem met de poedersuiker en een snufje zout. Snijd 125 g boter in kleine blokjes en wrijf ze met de vingertoppen door de bloem tot een kruimig mengsel. Meng er 1 ei door en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Meng er eventueel 1-2 eetlepels ijskoud water door. Vorm het deeg tot een bal en laat verpakt in plasticfolie in de koelkast 30 minuten rusten.

Prak de amandelspijs fijn en de resterende boter zacht. Roer met de rest van de bloem en 1 ei tot een glad mengsel.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de taartvorm in met boter en bekleed hem met het deeg (als lap of als uitgedrukte klontjes). Strijk het amandelmengsel over de bodem uit en leg de appelschijfjes er in dakpansgewijs in cirkels op.

Bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water in een steelpan. Bestrijk de taart met warme jam en laat afkoelen.

 

Franse open appeltaart

Voor 12 punten

 

275 g bloem

75 g poedersuiker

225 g roomboter + wat om in te vetten

2 eieren

200 g amandelspijs

4 zoete appels

4 eetlepels abrikozenjam

 

lage taartvorm van 26-28 cm

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

27 reacties op “Recept Franse open appeltaart

 1. Mijn vrouw (Poolse) is gewend aan recepten in decagrammen. Heeft ook een keer 5 g zout als 5 decagram gelezen. Zeer zoute appeltaart, niet te eten…

 2. Als ik dan lees ik ‘frangipane’, moet ik weten wat dat is. Uit de Italiaanse renaissance? Nope, middeleeuwen. Maar wel de Italiaanse! Wikipedia weet te melden:

  Frangipane is afgeleid van frangere il pane, ‘het breken van het brood’, waaruit de adellijke familie Frangipani van Rome hun naam verkregen in de 11e eeuw. In sommige anekdotes is dit een soort van zoetigheid die een edelvrouw, Jacoba da Settesoli, bracht aan St. Franciscus van Assisi, toen hij stervende was in 1226.

  Mooi hè…

 3. Onno, ik maak dat deeg als volgt: de boter even aanvriezen en dan grof raspen boven de bloem. Gezeefde bloem, het schijnt dat het deeg daar echt brosser van wordt. Dan , als ei en vocht zijn toegevoegd, het deeg als het ware bij elkaar rapen met losse vingers, met weinig druk. Boter en bloem hoeven niet eens een homogeen mengsel te worden. En hoe minder warmte toegevoegd door wrijving, hoe brosser het deeg. En dat vind ik nou zo magistraal lekker van die Franse taarten. Dat boterige brosse. Met die appels op dat lekkere bedje. Bedankt voor de suggestie, ik ga 'm bakkenvoor Pasen. Fijne dagen!

 4. Ik heb het recept waar je naar verwijst er even op nagelezen – Leuk! Een soort elegant simpele, frisse knipoog naar Stroganoff, die prima bij snoekbaars lijkt te passen. Ga ik een keer proberen, als ik een mooie snoekbaars vind, èn 'm kan betalen.
  Als je overigens 30 gram (!) paprikapoeder, en ook nog van origineel Hongaarse origine in dit gerecht gooit, hou je wel van een avontuurtje, speelt geld geen rol, of heb je echt geen idee waar je mee bezig bent – whatever applies.

  V.w.b. de appeltaart: Ik ben zelf iets meer van het frisse – ook graag friszure appels dus. En als je de frangipane (mooi woord trouwens) vervangt door een beetje suiker, een snuf kaneel, 3 kwart gemalen of zeer fijngesneden appelen en 1 kwart gewelde rozijnen is het resultaat ook goed weg te krijgen. Als de rozijnen toevallig geweld zijn in rum of brandewijn wordt het geheel daar zeker niet viezer van.

  Vast niet Frans, maar zeker de moeite waard.

  1. Misschien moet ik in het vervolg niet meer reageren als ik moe ben…
   "…origineel Hongaarse origine…" ??? Mijn hemel! Tranentrekkend.
   Ook "zeker" in twee opeenvolgende zinnen is sneu.
   Een schrijver ben ik niet, maar ik probeer voedsel èn onze taal met respect te behandelen. Dat het me niet altijd lukt mag duidelijk zijn…

 5. Hoi Onno ik heb de taart vandaag gemaakt en hij is erg lekker en bros.
  Maar … er stond een foutje bij de ingrediënten in de krant, er stond vermeld 75 gr. bloem en 75 gr. poedersuiker. Moest dus zijn 275 gr. bloem zie ik net op de website.
  In de tekst stond gelukkig 250 gr bloem. Heb er maar zelf wat van gemaakt en een beetje bloem bij de spijs gedaan!

  1. Praat me er niet van. Dit keer was het de eindredactie die de fout maakte en zomaar de 2 weghaalde. Het is vandaag rechtgezet onderaan de volkskeuken van Marcus Huibers, maar ja, dat ziet niet iedereen.

 6. Hoi Onno, de uitglijders op jouw computer zijn je vergeven. Welke soort appels adviseer jij voor de appeltaart?

 7. Dag Onno, Terwijl ik dit typ staat mijn taart in de oven.voor de ingrediënten op site gekeken. Ik maak de amandelspijs ook zelf,en heb meestal een doosje spijs in de koelkast staan, voor penséetaart te maken. amandelbroodjes enz.
  Van mijn moeder heb ik veel geleerd, zij bakte en maakte de heerlijkste produkten, daar profiteer ik nog dagelijks van.
  Ik ben benieuwd hoe de taart morgen in de smaak valt bij mijn huisgenoten
  Hartelijke groet Carla…

  1. Dag Carla! Mijn originele recept ging ook uit van gemalen amandelen en suiker, maar zo gemakkelijk als dat in Frankrijk verkrijgbaar is, zo lastig is het hier. En zelf amandelen malen kan best, maar ik heb toch gekozen voor deze oplossing.

 8. Anja ik zit helemaal in jou lijn ,ook ik dacht dit kan niet met die 75 gr. bloem
  maar de taart staat nu in de oven morgen komen m,n kinderen en kleinkinderen hem proeven. Onno ik maak jou recepten het meest
  en een foutje kan altijd gebeuren.
  Gerda

  1. Ja, foutjes gebeuren. Maar dat de VK-redactie nou net een recept moet verhaspelen terwijl ik publiekelijk excuses maak over een ander recept, is wel erg ongelukkig. Daarbij denkt iedereen dat ik weer zit te rotzooien.

 9. De amandelspijs ligt nu te rijpen voor de appeltaart. Is het ook mogelijk om in plaats van abrikozenjam (zelfgemaakte) marmelade te gebruiken?

  1. Voor heteluchtovens mag je er altijd 15 graden afhalen. Maar bij deze taart maakt het niet veel uit, je moet goed letten op de randen. Zijn die echt goudbruin, dan is de taart wel klaar. Maar let op, het (gele) licht van de oven doet hem eerder goudbruin lijken dan hij eigenlijk is!

 10. Ik heb de taart gemaakt met granny's en 'gelakt' met marmelade. De taart is prima gelukt. Hij is erg lekker, maar door de amandelspijs wel heel erg zoet. Het bittertje van de marmelade was niet te proeven.

 11. Heb ook de open appeltaart gemaakt. Had geen zin om deeg te maken volgens de beschreven methode, maar heb 5 plakjes bevroren roomboter feuillete deeg genomen. Laten ontdooien,ieder plakje bestrooid met poedersuiker, verspringend op elkaar gelegd , op bakpapier de resterende poedersuiker gestrooid en daarop het deeg uitgerold ,tot het flink groter is dan de vorm. Verder het recept volgen. De overgebleven rand erom heen vouwen.
  Resultaat was geweldig!

 12. Beste Onno,
  Ik heb de taart gebakken in een stenen bakvorm. De smaak is heerlijk en de rand lekker knapperig. Alleen de onderkant is niet helemaal gaar geworden. Waar zou dat aan kunnen liggen?
  Bedankt alvast voor je tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.