Wijn

Franse rosé uit Zuid-Afrika

Drie uurtjes maar! Drie uurtjes dobberen de stukgemaakte pinotageschillen in hun eigen sap voordat de hele handel de wijnpers in gaat en het vloeibare gescheiden wordt van de tastbare druivenonderdelen. Druivenschillen hebben kleur, druivenvruchtvlees niet. Als je de druiven stuk maakt, trekt die kleur in het sap. Doe dat lang – vijf dagen, een week, tien dagen -, en je heb rode wijn, doe het slechts een paar uurtjes en je krijgt rosé. Moet je wel blauwe druiven nemen, natuurlijk.

Nou, dat deed de firma Laroche in Zuid-Afrika, vlak bij Stellenbosch. Voor hun ook een beetje ongebruikelijke situatie, want Michel Laroche is een van de grote jongens in Chablis, waar nooit rosé of rood geproduceerd wordt. Aan de andere kant, hij heeft inmiddels rodewijnervaring opgedaan met zijn bedrijven in Zuid-Frankrijk en Chili. Dat proef je. Strak, droog, helder, en met een subtiele knerp, zo smaakt deze Rosé de L’Avenir. Geurt naar rosé, naar abrikoos en bessen, zonder die vermaledijde snoepjes die wel eens aan dit wijntype willen kleven. Bloost blij roze in het glas, maar is allesbehalve onbenullig. Kortom: rosé voor grote mensen.

 

L’Avenir Rosé de Pinotage 2011, Laroche, circa € 8,65, wijnhandels, verkoopadressen op orbwijn.nl.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Franse rosé uit Zuid-Afrika

  1. Mijn zoektocht naar de l'avenir rosé de pinotage heeft tot nu toe niets opgeleverd. Via de website van orbwijn kom ik niet verder omdat het vermelde verkoopadres bij mij in de buurt de wijn niet verkoopt. Suggesties voor wijnhandels in Brabant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.