Wijn

Fris, frisser, frist: de witte wijnen van Tariquet

 

Sappige, frisse wijn, daar staat Tariquet voor. “Fris is ons uitgangspunt,” zegt Armin Grassa, vijfde generatie van de eigenaarsfamilie. Op een klein rosé-uitzonderingetje is dan ook het hele gamma wit, droog, droog, droog en droog, en twee keer verrukkelijk smakend zoet. Rode wijn? Die maken ze niet. Je moet maar durven, zou je bijna zeggen, maar Grassa kan het allemaal uitleggen. “Eigenlijk zijn wij Armagnacmakers. Het was pas in de jaren zeventig dat we ook wijn gingen maken om zo te drinken. En tja, al onze druiven waren bedoeld voor wit.”

Zo is dat. Om Armagnac te produceren maak je eerst witte wijn, die je vervolgens distilleert. Was er wel een probleempje: die basiswijn is helemaal niet lekker. Voor het stoken worden nu eenmaal andere eisen aan de wijn gesteld dan om hem zo te drinken. Maar dat stelden de Grassa’s rap bij, door de geuriger, smakelijker variëteiten van de streek te bevoordelen. Ugni blanc, de nogal smaakloze ruggengraat van Armagnac, kreeg gezelschap van aromatische rassen als colombard en petit manseng, later nog aangevuld met sauvignon blanc en zelfs chardonnay.

 

 

Waar je ook komt in Zuidwest-Frankrijk, overal stralen de posters en wijnkaartaanduidingen je toe: Tariquet is immer aanwezig. Dat merkte ik op mijn reizen. En ik begrijp het als ik het gamma doorproef: van de Classic – knapperig fris en met een aangename inhoud – langs de Coté – half-half sauvignon en chardonnay, het beste van twee werelden – naar de Chenin-Chardonnay – driekwart van de eerste aangevuld met de Bourgognedruif, aangenaam gevuld en geurig. De twee zoete wijnen zijn een droom, Premières Grives mildzoet en wolkend van tropisch fruit, de Dernières Grives likoreus en intens, stressoplossende godendrank.

 

Ook Tariquet heeft in de vreselijke, plotselinge vorst van een paar weken geleden flink schade geleden in de wijngaard; volgens Grassa is zo’n 20 procent verloren. Maar wij drinkers hoeven niet te wanhopen. Met niet minder dan 1125 hectare eigen wijngaard (nee, ik vertyp me niet) is Tariquet een grootproducent die dat soort ellende kan opvangen. Aan zomerwijn uit de Gascogne voorlopig dus geen gebrek.

 

Tariquetwijn is verkrijgbaar bij zelfstandige wijnhandels en slijters.

Website Tariquet klik hier

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.