Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept frittata met verse munt

Ik ben een zoutekauw. Een zoutekauw in het nauw, want o o, wat horen we niet allemaal over ons hoge natriumgebruik. Punt is alleen dat zout weglaten eten vies maakt. Je schijnt te kunnen wennen aan weinig, maar ik ken niemand die dat echt zegt lekker te vinden zonder zo’n fanatiek, half-religieus licht in de ogen te krijgen. Zoutsalafisten zijn dat. Bij gewone stervelingen lukt wennen aan een minder zoute smaak nooit doordat er altijd, altijd wel weer hartige zaken voorbij komen die dat moeizaam behaalde ebniveau onderuit halen. Arme nierpatiënten. Ik ken mensen die er prat op gaan zoutloos te koken maar aan tafel alles bedelven onder mayo en ’s avonds stevig aan de chips gaan. En maar klagen dat de kinderen te weinig eten, aan tafel. Nou, die kinderen hebben gewoon gelijk. ‘Zoutloos’ heeft niet voor niks twee betekenissen. Zoutloze pasta, zoutloze aardappelen, zoutloze boontjes en zoutloos vlees, dat is geen eten maar straf, eenzame eetopsluiting, marteling door onthouding. Dat jeugdzorg daar nou niet op let. Mij zouden ze wat voor bekentenis dan ook ontfutselen door zoutonthouding.

U kent mijn instructies voor het koken van groenten en pasta: 10 gram zout per liter kookwater. Dat lijkt gigantisch als je het op je hand ziet, maar meer dan 90 procent ervan gaat bij het afgieten de gootsteen in. Doe alleen dat domme snufje in het kookwater en je trekt alle al aanwezige mineralen uit de groente en de pasta. En de lol uit de eters.

Ondertussen zit ik in Piemonte. Italianen zijn zeker zulke zoutekauwen als ik, dus heb ik niks te klagen. Mijn vrouw wel, gisteren, omdat een kok het bestond om haar pasta flauw te maken en de mijne niet. En u weet: achterafzout smaakt niet zo goed als voorafzout. Bij de antipasti zat wel weer een aardig briljant stukje frittata alla menta, omelet met munt. Laten we die dan eens zelf gaan maken.

Meng de fijngesneden munt met de eieren en kaas plus wat zout – ik zou zeggen een theelepel – en een draai peper. Verhit de olie in een koekenpan en giet de eieren erin. Zet het vuur wat lager, sluit met een deksel en bak tot de omelet bovenop nét gestold is. Italianen draaien hem dan om, maar dat maakt hem droog. Eten!

 

Italiaanse omelet met munt

Voor 4 personen

 

10 blaadjes verse munt

6 eieren

20 g geraspte Parmigiano Reggiano

3 eetlepels olie

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept frittata met verse munt

  1. Er doen de laatste tijd wonderbaarlijke verhalen de ronde over Keltisch zeezout. Dat zou juist gezond zijn en kent daarnaast nog veel andere toepassingen zoals tandenpoetsmiddel etc. Heb onlangs een zak aangeschaft en gebruik het sindsdien. Helaas zie ik er -nog(?)- niet uit als Doutzen Kroes 😉

  2. Prijs jezelf gelukkig Felicita (!), Doutzen Kroes is slechts een (mooie) zoutpilaar.

    'Keltisch' zeezout is gewoon grof nat grauw Bretons zeezout. Zonder klontermiddel of anderszins zoals bij (het minder smakende) Baleine zout bijvoorbeeld. Hoe graag ik dat laatste als middellandsezeefanaat ook zou willen prefereren.

    Twee weken geleden een grote checkup laten doen. Als 50+ en langdurig fervent 'Keltisch' zeezoutstrooier bleek mijn nierwerking prima en mijn bloeddruk helemaal goed. Dat geeft de burger weer moed nietwaar?

  3. Ik zei 'nog' Max 😉 Ben pas net met de zak begonnen… Het zout ziet er zo mooi uit -met modderkleurtje- dat ik het in een doorzichtig sierpotje op mijn aanrecht heb gezet. Overigens schijnt er in die contreien wel een kernongeluk plaats gehad te hebben. Da's dan weer minder. Je vindt er nergens iets over terug….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.