Wijn

Fürst Löwenstein Kallmuth Silvaner Spätlese Trocken

Natuurlijk, ik weet ook wel dat u een pest hebt aan alles wat duurder is dan 5, 7 of 9 euro (doorhalen wat niet verlangd wordt), maar deze wijn is zijn bijna 25 domweg waard. Dik. Duitsland maakt fantastische wijnen, maar de Nederlanders denken nog steeds dat er alleen maar halfzoete nepmoezeltjes vandaan komen. De Franken, een streek in het midden van het land, levert sinds jaar en dag droge wijn. Dit is een daverend voorbeeld.

Kenmerken

Let niet op het malle flesje. Dat ding heet een Bocksbeutel en in de Franken hoort het bij de traditie, ook al zou je eerder denken dat er hupsakeerosé van drie euro in zit. De wijn is gemaakt van de doorgaans onbeduidende druif Silvaner. Maar er is niks onbeduidends aan. Hij beiert zijn aroma’s het glas uit, mineraal, bloemig, en komt daarna met een droge, intense smaak die rinkelt van de allerlekkerste zuren. Bij elke slok vertoont hij weer andere kunsten in je mond. Zet mij maar op een onbewoond eiland met een (gekoeld) kistje van dit spul. Of in de wijngaard. Dat is de fameuze Homburger Kallmuth, aan de oever van de Main. Hij bestaat grootdeels uit ‘Steillagen’, terrassen die vanaf het water ophoog rijzen. Metershoge stenen muren houden de zaak in vorm en werken als warmteregulator.

Drinken bij

Vis, jazeker, hij past bij vis, rijke visgerechten in saus. Maar ik aarzel geen moment om hem bij fazant en kip te schenken, bij kalfsbiefstuk. En hij triomfeert bij een schotel kaas, geitenkaas, roodbacteriekaas, witschimmelkaas.

[info]

Fürst Löwenstein Kallmuth Silvaner Spätlese Trocken 2005 kost 24,25 bij www.imperialwijnkoperij.nl.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.