Kijk, daar deinzen de Fransen dan niet voor terug hè. Het moet een miljardenproject geweest zijn, maar daar heb je dan ook wat voor. Het is hartstikke gezellig in Castellane, bij het Point Sublime, op de wegen en de wandelpaden. En reken maar dat er wat verdiend wordt, in de horeca en op de campings. Zeker aan de Nederlanders; de gele nummerborden zijn overal. Eigenlijk hoor je niks anders dan Hollands op de markt en in de straatjes. Abseilen, raften, bungeejumpen, allemaal hartstikke gezellig met landgenoten. Maar sjongejongejonge, hoe leg je zo’n landschap aan? Zo’n kloof, hoe heet dat, ‘gorge’, en dan die bergen en kliffen eromheen. En net echt hoor, ik zweer het. Met een reëel riviertje op de bodem hè, de Verdon. Dat moet er al geweest zijn, dat kan niet anders. Misschien dat het allemaal onderdeel was van dat gedoe met elektriciteit uit waterkracht. Doen ze goed, de Fransen. Dammen aanleggen, en dan meteen maar zo’n toeristenattractie erbij. Win win, gagné gagné.
Wel jammer dat ze hier geen hagelslag en drop verkopen in de supermarkt. Moet je het allemaal weer zelf meebrengen. Zelfs het winkeltje op de camping heeft alleen maar Franse dingen. Nou kun je geweldig lekker koken hoor, met die spullen. Gehakt is gehakt, niet waar, en bonen zijn bonen. Dus chili met haricots rouges smaakt echt net zo goed als thuis, zeker als je de ketchup van thuis hebt meegenomen.
Vanavond maken we gado gado, ook lekker Hollands en vertrouwd. Maar we moeten wel improviseren. Pindasaus zelf maken. En mooi dat ze geen taugé hebben hier. Wel kroepoek, gek. Afijn, gado van de camping. Hartstikke gezellig:
Verwarm de pindakaas al roerend met zoveel kokosmelk als nodig om een mooie saus te krijgen. Breng op smaak met de knoflook, bruine suiker, sambal en de specerijen, plus citroensap (of, als je het hebt, tamarinde). Voeg zout toe.
Snijd de komkommer in reepjes en de little gems in mootjes. De sperzieboontjes mogen in tweeën. Wie wil kan er nog wat andere groente aan toevoegen. Taugé zou mooi zijn, gewoon rauw. Verdeel de ingrediënten over een schaal of vier borden. Leg de halve eieren erbij en giet er hete pindasaus over. Bestrooi met verkruimelde emping of kroepoek en eet meteen. Eet met rijst of pain complet.
Gado gado op zijn campings
Voor 4 personen
200 gram pindakaas
circa 2 dl kokosmelk
1 teen knoflook, geperst
1 eetlepel bruine suiker
sambal naar smaak
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
kneep citroensap of wat keukentamarinde
1/2 komkommer
2 little gems of 1/2 Chinese kool
250 g gekookte sperziebonen
100 gram taugé
8 hardgekookte eieren, doormidden gesneden
100 gram emping of kroepoek
1 reacties op “Recept Gado van de camping”
Het was heerlijk, ook thuis