HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Gado van de camping

Kijk, daar deinzen de Fransen dan niet voor terug hè. Het moet een miljardenproject geweest zijn, maar daar heb je dan ook wat voor. Het is hartstikke gezellig in Castellane, bij het Point Sublime, op de wegen en de wandelpaden. En reken maar dat er wat verdiend wordt, in de horeca en op de campings. Zeker aan de Nederlanders; de gele nummerborden zijn overal. Eigenlijk hoor je niks anders dan Hollands op de markt en in de straatjes. Abseilen, raften, bungeejumpen, allemaal hartstikke gezellig met landgenoten. Maar sjongejongejonge, hoe leg je zo’n landschap aan? Zo’n kloof, hoe heet dat, ‘gorge’, en dan die bergen en kliffen eromheen. En net echt hoor, ik zweer het. Met een reëel riviertje op de bodem hè, de Verdon. Dat moet er al geweest zijn, dat kan niet anders. Misschien dat het allemaal onderdeel was van dat gedoe met elektriciteit uit waterkracht. Doen ze goed, de Fransen. Dammen aanleggen, en dan meteen maar zo’n toeristenattractie erbij. Win win, gagné gagné.

Wel jammer dat ze hier geen hagelslag en drop verkopen in de supermarkt. Moet je het allemaal weer zelf meebrengen. Zelfs het winkeltje op de camping heeft alleen maar Franse dingen. Nou kun je geweldig lekker koken hoor, met die spullen. Gehakt is gehakt, niet waar, en bonen zijn bonen. Dus chili met haricots rouges smaakt echt net zo goed als thuis, zeker als je de ketchup van thuis hebt meegenomen.

Vanavond maken we gado gado, ook lekker Hollands en vertrouwd. Maar we moeten wel improviseren. Pindasaus zelf maken. En mooi dat ze geen taugé hebben hier. Wel kroepoek, gek. Afijn, gado van de camping. Hartstikke gezellig:

Verwarm de pindakaas al roerend met zoveel kokosmelk als nodig om een mooie saus te krijgen. Breng op smaak met de knoflook, bruine suiker, sambal en de specerijen, plus citroensap (of, als je het hebt, tamarinde). Voeg zout toe.

Snijd de komkommer in reepjes en de little gems in mootjes. De sperzieboontjes mogen in tweeën. Wie wil kan er nog wat andere groente aan toevoegen. Taugé zou mooi zijn, gewoon rauw. Verdeel de ingrediënten over een schaal of vier borden. Leg de halve eieren erbij en giet er hete pindasaus over. Bestrooi met verkruimelde emping of kroepoek en eet meteen. Eet met rijst of pain complet.

Gado gado op zijn campings

Voor 4 personen

200 gram pindakaas

circa 2 dl kokosmelk

1 teen knoflook, geperst

1 eetlepel bruine suiker

sambal naar smaak

1 eetlepel korianderpoeder

1 eetlepel komijnpoeder

kneep citroensap of wat keukentamarinde

1/2 komkommer

2 little gems of 1/2 Chinese kool

250 g gekookte sperziebonen

100 gram taugé

8 hardgekookte eieren, doormidden gesneden

100 gram emping of kroepoek

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept Gado van de camping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.