Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept gamba’s met kamille-beurre blanc

Laten we wel wezen, een kreeft is een voorwereldlijk monster, een nachtmerrie-insect van de zeebodem, een alien met zijn knippende scharen en harige poten. En bereiden kan alleen als hij nog leeft. Vandaar dat maar verdraaide weinig kookamateurs hem in de pan stoppen. En zo blijft hij een gouden onderdeel van de professionele keuken.

Sinds een aantal jaren eten we weer kreeft uit onze eigen Oosterschelde, en vorige week was er in Hostellerie De Schuddebeurs een wedstrijd voor koks, wie het lekkerste kreeftgerecht bij Moët & Chandon Rosé Brut Grand Vintage 2000 kon maken. Dat viel nog niet mee. Heel wat deelnemers – en dat waren niet de minste; sterrenkokend Nederland was uitgerukt – gebruikten fruit en andere zoete elementen in hun recept. Ze hadden zich op het foute been laten zetten door de luisterrijke beschrijving van de wijn. Hadden ze de wijn maar eerst geproefd! Een brut champagne is droog en verdraagt geen suiker- of fruitzoet. Het uiterst subtiele zoet van het kreeftenvlees is zat.

Uiteindelijk won het team van De Lindenhof uit Giethoorn, chef-kok Jarno Eggen en leerling Robin Gorte, met een klassieke bereiding met een twist: bij de magnifiek gegaarde kreeft kwam een beurre-blancsaus met kamille en wat kappertjesazijn in plaats van de gebruikelijke witte wijn.

Uiteraard mag u zelf kreeft gaan bereiden, maar ik ga voor het recept van vandaag uit van grote diepgevroren garnalen, gamba’s. Niet hetzelfde als kreeft, maar desondanks zal mijn imitatie van Eggens saus er uitstekend bij smaken. Voor de onovertroffen Oosterscheldekreeft kunt u nog tot half juni in Zeeland terecht (adressen op oosterscheldekreeft.nl).

Doe de sjalotjes met de azijn en kamillethee in een sauspan en laat heel zachtjes 5 minuten koken; de sjalotten mogen niet kleuren. Giet het vocht door een zeef en doe het weer terug in de sauspan.

Klop nu met een garde (niet de mixer) boven een zacht vuur één voor één de klontjes boter door de saus. Breng op smaak met zout en witte peper zonder op te houden met kloppen, en giet de saus onmiddellijk in een sauskom.

Pocheer de gamba’s zeer kort – 2 minuten – in water tegen de kook aan en serveer met de saus.

Gamba’s met kamille-beurre blanc voor 4 personen:

2 sjalotjes, fijngehakt

2 eetlepels azijn uit een potje kappertjes

3 eetlepels sterke kamillethee

150 gram koude boter, in blokjes

1 kg grote gamba’s, rauw en ongepeld (diepvries)

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.