Wijn

Genoten van toneelstuk ‘Wijn’

Er gaan wat glazen doorheen, tijdens het ‘gezellige wijnavondje’ van Charles en Charlotte waar ik en nog een paar honderd toeschouwers naar zaten te kijken, gisteren in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam. Gekleurd water neem ik aan, want er gingen twaalf flessen open en redelijk leeg in de monden van vier acteurs. De nieren van Porgy Franssen en zijn companen draaien overuren; niet alleen het publiek heeft pauze nodig.

Ik heb me zeer vermaakt met ‘Wijn’, een nieuw geschreven toneelstuk dat omschreven wordt als ‘thrillerkomedie’ (keurig zonder spatie, letten jullie even op, cursisten?). Het stuk borrelt eerst als klucht, met lachsalvo’s in de zaal, maar krijgt gaandeweg een wrange contrasterende toon. Bitterzoet dus, net als de Pomerol en Margaux die voorbij komen, tannine tegen de alcohol. Uitstekend spel, goede timing – daar hangt alles vanaf – en onverwachte wendingen. Niet voor niets deelden de theatercritici van de dagbladen hoge cijfers uit; de Volkskrant kwam met vier sterren.

Samen met collega’s Harold Hamersma en Nicolaas Klei was ik uitgenodigd om te komen kijken en de producent was na afloop zeer benieuwd om ‘alles klopte’, wat de wijn betreft. Er wordt namelijk nogal wat kennis gespuid. Gelukkig, op de veel gehoorde maar immer foute anekdote dat monnik Dom Pérignon de Champagne zou hebben uitgevonden na was alles pico bello. Ga erheen dus: ze staan nog drie dagen in Amsterdam, daarna weer op allerlei plaatsen in het land. Op de site van Theaterbureau Hummelinck Stuurman staat alle informatie en een speellijst.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.