GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept Georgische kool-walnotensalade

Proosten is leuk. Hoe leuk? Nou, heeel leuk! Mijn vader was Vrijmetselaar en gaf hoog op van de puike stemming bij maaltijden, waarbij vooral toasts werden uitgebracht, ‘kanonnades’ geheten. Mijn vaders loge was daar goed in. De leden proostten op van alles, de koningin, de wijsheid, Europa.

Nu las ik onlangs een boek dat ‘Georgisch Tafelen’ heet, waarin stond dat dat tafelen voor Georgiërs behalve uit eten vooral uit proosten bestaat. Op de vrede, op de overledenen, op de vruchtbaarheid. Maar net voordat ik zelfs maar kon overwegen het ultieme boek te gaan schrijven over de Georgische origine van de Vrijmetselarij, komt het Centraal Brouwerij Kantoor – een stel samenwerkende bierbrouwers – met een Nationaal Bieronderzoek waarin staat dat wij allemaal blij worden van proosten. Heeel blij! 67 procent van de 495 bevraagde Nederlanders vertelde het heffen van een gevuld glas als vrolijkmakend te beschouwen.

Zuipen alleen is dus niet genoeg, je moet het samen doen. ‘Gezondheid!’ roepen maakt het nog veel meer samen. Werken aan je welbevinden, je doet het door te klinken en alcohol ritueel richting plafond te bewegen. En weer terug natuurlijk, waarna er geslikt moet worden.

Mij hebben de brouwers niks gevraagd, maar behalve dat mijn vader vrij metselde moet mijn moeder wel afstammen van Georgiërs, want proosten is mijn lust en mijn leven. Een dag niet geproost is niet geleefd! Om dat allemaal vol te houden, is eenvoudige doch voedzame kost een vereiste. Uit dat kernachtige Georgisch Tafelen (uitg. Pereboom) een receptje voor een kool-walnotensalade: schil de appels, verwijder de klokhuizen en rasp de appels fijn. Meng meteen met de zure room, dan verkleuren ze niet. Pers de knoflook en meng hem erdoor, samen met de kool en wat zout. Hak de walnoten grof in de keukenmachine, of door ze in een plastic zak te bewerken met iets hards. Strooi ze voor het serveren als garnering over de salade.

Even over de kool: je kunt gesneden kool kopen, maar zelf snijden levert je met wat handigheid dunnere flintertjes op. Die smaken beter. En in plaats van witte kool kun je rode nemen. Een kwartiertje of een uurtje wachten voor het serveren doet deze salade beslist geen kwaad.

Georgische kool-walnotensalade

voor 4 personen:

2 zoete appels

1/8 l zure room

2 tenen knoflook

1/2 witte kool, heel dun gesneden

handje gepelde walnoten

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.