Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept geroosterde little gems met blauwe kaas en walnoten

Geen krant vandaag, en dus geen Volkskeuken. Maar dat wil ik hier niet als consequentie nemen. Daarom een vrolijk voorgerechtje als knipoog naar de lente die er niet is – althans niet in Bourgogne, waar ik op dit moment zit.

Niks aan en toch geraffineerd lekker, dit gerecht, mits je eersteklas olijfolie gebruikt. Cabrales en Roquefort zijn zeer hevig van smaak, maar dat wordt minder door de andere ingrediënten. Ik zou niet een flauwere blauwe kaas à la Danablue nemen.

1 teen knoflook

2 little gems

beetje fleur de sel (het beste zeezout)

50 gram gepelde walnoten

genoeg zeer goede olijfolie

100 gram Cabrales, Roquefort of andere pittige blauwe kaas

Voorbereiden (10 minuten):

Pel de knoflook en snijd hem fijn, en daarna nog fijner. Persen mag niet! Verkruimel de kaas. Snijd van de steelaanzet van de little gems een plakje af als hij bruin verkleurd is. Snijd de little gems in de lengte in kwarten. Houd met je ene hand de blaadjes wat uit elkaar en strooi daar met je andere wat korreltjes fleur de sel tussen. Breek de walnoten in stukjes.

Bereiden ():

1. Verhit een flinke grillplaat of een grote koekenpan tot zeer heet. Borstel met een kwastje met heel weinig olijfolie op het laatst de grillpan in en leg er de little gems op met een snijkant naar beneden. Of giet een sliertje olijfolie in de koekenpan en bak ze daarin. Draai na een minuutje of 2 de little gems een half slagje, zodat de andere snijkant beneden komt. Ga niet te lang door, de sla moet rauw blijven, maar wel een schroeikantje krijgen.

2. Verdeel de little gems over 4 borden en strooi er knoflook over. Verdeel de kaas en walnoten erop en ernaast. Besprenkel gul met olijfolie.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept geroosterde little gems met blauwe kaas en walnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.