Geen krant vandaag, en dus geen Volkskeuken. Maar dat wil ik hier niet als consequentie nemen. Daarom een vrolijk voorgerechtje als knipoog naar de lente die er niet is – althans niet in Bourgogne, waar ik op dit moment zit.
Niks aan en toch geraffineerd lekker, dit gerecht, mits je eersteklas olijfolie gebruikt. Cabrales en Roquefort zijn zeer hevig van smaak, maar dat wordt minder door de andere ingrediënten. Ik zou niet een flauwere blauwe kaas à la Danablue nemen.
1 teen knoflook
2 little gems
beetje fleur de sel (het beste zeezout)
50 gram gepelde walnoten
genoeg zeer goede olijfolie
100 gram Cabrales, Roquefort of andere pittige blauwe kaas
Voorbereiden (10 minuten):
Pel de knoflook en snijd hem fijn, en daarna nog fijner. Persen mag niet! Verkruimel de kaas. Snijd van de steelaanzet van de little gems een plakje af als hij bruin verkleurd is. Snijd de little gems in de lengte in kwarten. Houd met je ene hand de blaadjes wat uit elkaar en strooi daar met je andere wat korreltjes fleur de sel tussen. Breek de walnoten in stukjes.
Bereiden ():
1. Verhit een flinke grillplaat of een grote koekenpan tot zeer heet. Borstel met een kwastje met heel weinig olijfolie op het laatst de grillpan in en leg er de little gems op met een snijkant naar beneden. Of giet een sliertje olijfolie in de koekenpan en bak ze daarin. Draai na een minuutje of 2 de little gems een half slagje, zodat de andere snijkant beneden komt. Ga niet te lang door, de sla moet rauw blijven, maar wel een schroeikantje krijgen.
2. Verdeel de little gems over 4 borden en strooi er knoflook over. Verdeel de kaas en walnoten erop en ernaast. Besprenkel gul met olijfolie.
1 reacties op “Recept geroosterde little gems met blauwe kaas en walnoten”
Een kwartiertje geleden dit overheerlijke gerechtje gegeten. Iedereen smulde ervan, echt superlekker. Een dikke 10.
Ida