HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept gevulde paprika’s op zijn Thais

Wat hebt u toch met gevulde paprika’s? Van alle recepten op mijn website is dat het meest gevraagde recept, samen met Thaise curry en Thaise salade. En o ja, walnotensaus, dat is waar ook. Maar de paprika’s zijn echt een hit. Elke dag weer vier of zes of acht mensen die ze vol wil stoppen. Een goed idee, overigens. Het is weer eens wat anders, en je frommelt met een aardige vulling meteen een half dagrantsoen vitamine C naar binnen.

Nu loop ik al een paar weken met deze hoog explosieve informatie rond. Heb het nog aangeboden aan de nieuwsredactie, maar die vonden de verkiezingen en Irak belangrijker. In de tussentijd kon ik broeden op hoe al die voorkeuren te combineren. Want ik wil graag voor al die paprika-aficionados een nieuw recept opschrijven. Als variant op de oude vertrouwde – die www.onnokleyn.nl, precies – met rijst en gehakt en zo. Welnu, ik stop gewoon de Thaise klassieker kip met cashew in paprika’s en verander de cashews in walnoten. Normaal zit die paprika door het gerecht, nu vormt hij het omhulsel.

Verwarm de oven op 180 graden en breng een grote pan water met zout aan de kook. Snij de hoed van de paprika’s af en maak ze van binnen vrij van zaad en zaadlijsten. Kook ze 2 minuten en laat ze goed uitdruipen. Hak de walnoten grof als je dat wilt.

Verhit een scheut olie en roerbak er de kip in tot hij gaar is; dat duurt een minuut of 4, 5. Haal uit de pan en bewaar. Bak in het achtergebleven vet de gember, chili en knoflook tot de knoflook kleurt. Voeg de walnoten, minimaïs, rode ui, lente-ui, broccoli en wat zout toe en bak nog 2 minuten op hoog vuur. Draai dan het vuur laag, roer de oestersaus door de groenten, dek af met een deksel en laat 5 minuten doorgaren. Zet de paprika’s in een schaal waarin ze elkaar steunen en niet omvallen. Meng de kip door de groenten en vul de paprika’s. Lepel op elke paprika wat kokosroom – dat is de dikke kokosmelk die bovenop drijft als je een niet geschud blik opendraait. Zet de paprikahoedjes erop en bak 15 minuten in de oven. Erbij: pandanrijst natuurlijk.

Gevulde paprika’s op zijn Thais voor 4:

4 grote rode of gele paprika’s

handje gepelde walnoten of cashews

olie

250 gram kipfilet, in reepjes of blokjes

1 cm verse gember, fijngehakt

1 rode peper, gesnipperd (zonder zaad = minder pittig)

1 teen knoflook, gesnipperd

8 minimaïsjes, in stukjes

1 rode ui, in flinters

2 lente-uien, in stukjes

200 gram broccoliroosjes, in heel kleine stukjes

4 eetlepels oestersaus

4 dikke eetlepels kokosroom

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.