Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gevulde paprika’s

Janboerenfluitjes

Als ik nog bevestiging nodig had: ja, de Volkskeuken wordt gelezen. Vorige week bestond ik het om een recept te gebruiken dat twee jaar eerder ook al aan de beurt was geweest. Voor doperwtjes. Ik had erbij moeten zetten dat ik dat expres deed. Omdat doperwtjes met sla erin, ‘à la française’, de lekkerste bereiding is van die glorieuze peulvrucht. En dat ik u daarom elk jaar met dat recept pest, als de junimaand op zijn eind loopt. Vorig jaar aberreerde ik. Toen liet ik de erwtjes smoren met room. Excuus. Nu was ik weer terug op het honk. Enkele lezers spraken daar hun verbazing over uit, sommige morden.

En vroegen waarom het recept veranderd was. 75 gram boter in plaats van 100, en de gaartijd opgerekt van 25 naar maar liefst 45 minuten! Kleyn doet maar wat. Natte vingers, janboerenfluitjes, slagen slaan en met petten gooien. Nu klopt dat. Ik sta nooit met een timer naast het fornuis. Als ik na koken de volgende dag mijn recept opschrijf, pijnig ik mijn hersens: hoelang duurde het? Maar wat de erwtjes betreft ben ik inmiddels heel pertinent; enkele recente dop- en kooksessies hebben me geleerd dat drie kwartieren zachtjes een lekkerder resultaat geven dan een krappe twee harder. En die 100 gram, ach, eigenlijk is 75 ook al best veel.

Ik beter mijn leven. Op het menu vandaag gevulde paprika’s. Snijd de paprika’s in de lengte op zo’n manier dat je twee helften overhoudt die fatsoenlijke bootjes vormen. Haal de steel heel krap weg om de vorm te behouden. Breng water met zout aan de kook en kook de paprika’s 3 minuten. Laat uitdruipen.

Zet de oven aan op 180 graden. Bak op het fornuis het gehakt met de ui en de knoflook los in een drup olie tot de rauwe kleur verdwenen is. Meng met de kaneel, tomatenpuree, rijst, pijnboompitten, peterselie, zout en peper. Vul er de paprika’s mee en bestrooi die met het broodkruim. Sprenkel er wat olie over. Zet ze in een schaal en bak 15-25 minuten in de oven. Serveer met losgeroerde Turkse of Griekse yoghurt waar wat mij betreft best even een geperste teen knoflook en wat zout doorheen geroerd mag worden.

Gevulde paprika’s voor 4:

4 paprika’s, kleur naar keuze

300 gram gehakt, lams of runder

ui, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, geplet

olijfolie

1 mespunt kaneel

2 eetlepels tomatenpuree 74 gram gekookte rijst (± 30 gram rauw)

50 gram pijnboompitten

handje gehakte platte peterselie

genoeg broodkruim of paneermeel

3 dl Turkse of Griekse yoghurt

zout en peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.