Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gnocchi della Val d’Isarco

Het is nauwelijks te bevatten dat er zoiets bestaat: een land als uit een kinderboek, zonder enig kwaad, waar kloek beboste bergen minzaam neerkijken op een duizelingwekkend patroon van wijngaardterrassen en waar de bewoners stuk voor stuk lief en aardig zijn, open, charmant, bereidwillig en enthousiast. Vooral dat laatste klinkt idioot. Toch is het zo. Vier dagen lang bezocht ik Süd Tirol, de enige Duitstalige provincie van Italië, en vier dagen lang ontmoette ik slechts lieve en aardige mensen, of ze nu serveerster, hoteleigenaar, wijnboer, kaasmaker of museumgids waren.

Zou het de welvaart zijn? Süd Tirol draait economisch als een tierelier. Maar dat intens, oprecht vriendelijke, dat kan toch niet alleen daarvan komen? En ze zijn perfect tevreden met hun vrijwel autonome status binnen Italië, willen beslist niet (meer) bij Oostenrijk horen. ‘Wir sind Italiener!’ kreeg ik trots te horen.

Boven op een alm at ik Eisacktaler Nocken, wat hier de naam was voor Knödel, een Midden-Europees verschijnsel waarvan ik mij sinds mijn jeugd verre had gehouden, op grond van herinneringen aan Duitse meelballen met een veel te hoog soortelijk gewicht. Deze echter waren weliswaar stevig, maar smeuïg en lekker. Toch wat Italiaanse invloed?

Overgiet het oude brood met de melk. Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze klein. Bak ze met de knoflook in een eetlepel van de boter een paar minuten. Doe er de peterselie bij en draai het vuur uit.

Knijp het brood uit en meng met de paddestoelen, het ei, de bloem, zout en peper. Kneed tot een stevige massa. Misschien moet je iets van de weekmelk gebruiken, of juist wat extra bloem. Vorm er ballen van met een centimeter of 6 doorsnee. Breng een pan water met zout aan de kook en pocheer er de Nocken heel zachtjes in, gedurende 15 minuten. Laat het water niet hard koken, want dan vallen ze uit elkaar.

Verwijder van de tomaten het vocht en het zaad en snijd het vruchtvlees aan stukjes. Verhit de resterende boter in een koekenpan tot hij begint de bruinen. Doe er de tomatenblokjes bij en draai het vuur uit. Schep de Nocken met een schuimspaan uit de pan, laat uitlekken en wentel ze door de bruine boter. Strooi er de Parmigiano over.

Gnocchi della Val d’Isarco voor 4 personen:

300 gram goed oud brood zonder korst, in stukken

250 gram paddestoelen

1/2 liter melk

handje platte peterselie, gehakt

1 teen knoflook, gehakt

100 gram boter

1 eetlepel bloem

2 tomaten

2 eetlepels gemalen Parmigiano Reggiano

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.