In Duitsland, daar gebeurt het allemaal. Of nou ja, veel. Duitsland heeft a) een moeilijk klimaat om wijn te produceren en b) de wil om het gebruik van chemische middelen af te schaffen. Ze experimenteren nu al dertig jaar of langer met nieuwe druivenrassen en –kruisingen, met als doel resistente variëteiten te ontwikkelen. Dat heeft allerlei nevenresultaten, zoals druiven die laat bloeien (geen last van nachtvorst) en snel rijpen (voordat het weer omslaat in oktober). Vandaar dat we in Nederland nu wijn kunnen maken.
Een vers druivenras is de cabernet mitos. Niet speciaal resistent tegen iets, maar wel een stoer alternatief voor cabernet sauvignon. Hij barst van de kleur en heeft een robuust skelet van looizurende tannines, de erfelijke optelsom van papa blaufränkisch en mama cabernet s. Hij staat daarom te boek als de hartversterker van slappere wijnblends, maar Weinland stuurde me een pure versie, recht vanaf de Ungsteiner Weilberg in de Pfalz. De Mitos 2011 van Weingut Bärenhof rijpte 18 maanden in grote houten foeders om de scherpe kantjes eraf te slijpen. Krachtig is hij, geurig, met likken zwart fruit, koffie en bosgrond. Winterwijn, goedevoornemenswijn, te drinken bij donkere stoofpotten, biefstukken in saus en depressies van meteorologische of persoonlijke aard.
Cabernet Mitos trocken 2011, Weingut Bärenhof, Pfalz € 12,50
2 reacties op “Goedevoornemenswijn: Cabernet Mitos”
30 Jaar experimenteren om wijn zonder additieven te maken. Lijkt me lastig om a) de smaak van publiek is gewend aan de wijn "met"; b) de wijn een natuurproduct is. Zijn ze al aan de de nano-techniek toe?
Voor de smaak maakt het niks uit; de gebruikelijke chemische middelen die in de wijngaard worden gebruikt doen daar niets aan. 'Natuurproduct' is een heel moeilijke term. De natuur maakt geen wijn, dat doen mensen.