HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept gouden kip

Gouden kip

Collega Witteman heeft drie koters en dat triumviraat voorziet haar van bakken inspiratie, druipend van moddervette ellende en ander lezersplezier. Ik zit al dagen met twaalf kinderen in een Ardens kasteel en er gebeurt niks. Goed, een tand door een lip, een bijna gebroken voet en wat omgegooide glazen, maar daar heb ik niks aan. Het zijn engeltjes, de grotere zijn zorgzaam voor de kleintjes, ze zeuren niet, zelfs op de wandeling gister was één boze blik voldoende om het ´zijn we er al´ gejengel de kop in te drukken.

Aangezien dit een culinaire rubriek is, zou het aardig zijn geweest als er onvermoede allergieën de kop hadden opgestoken, of een sappige voedselvergiftiging, met Wittemansiaanse overgeeftaferelen op de historische trap. Niks. Ze lusten zelfs alles, inclusief dingen die ze thuis niet blieven. De tomatensaus die ik in elkaar had gehoest bij het vlees, gewoon wat knoflook, gepureerde bliktomaten, zout en suiker, kreeg de predicaat ´kapot lekker´ door een tienjarige die normaal geen tomaat aanraakt.

Wij zitten hier genoeglijk en conflictloos, met behalve dat jongvolk veertien volwassenen, vrienden uit het Nederlands Concertkoor en wat partners. Ik kook. Lamsschouders hebben we al gehad, drie stuks, couscous met vijf kilo merguezworsten, pasta met worst en room, en elke dag een voorgerecht, gerookte forel met mieriksroom, worst en paté, linzensoep met citroen. Vanavond maak ik kip. Gouden kip, met olijven, kippenlevers en pijnboompitten. Voor u schrijf ik het in het klein op.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zout de stukken kip en wrijf ze in met 1 eetlepel kurkuma. Doe ze in een ovenschaal en zet 10 minuten weg. Giet er dan een straaltje olie over en bak de kip 45 minuten in de oven. Draai af en toe om. Fruit de ui even in een scheut olie en voeg de kippenlevers, de gember en de knoflook erbij. Bak op niet te hoog vuur een minuut of 3. Voeg de pijnboompitten, het citroensap, de tomaten en de koriander toe. Druk de tomaten stuk, dek af en laat op een laag vuur nog 3 minuten smoren. Draai het vuur uit, doe de olijven erbij en bewaar. Warm het weer eventjes op als de kip klaar is en serveer het een met het ander.

Gouden kip voor 4 à 6:
1 scharrelkip, in 8 à 10 stukken
2 eetlepels kurkuma (geelwortel)
olijfolie
2 flinke uien, zeer grof gesneden
200 gram kippenlever, in stukken
1 cm verse gember, fijngehakt
3 tenen knoflook, geplet
100 gram pijnboompitten
sap van 1 citroen
3 gepelde tomaten (blik)
1 eetlepel gemalen koriander
200 gram groene of paarse olijven
zout

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.