Wijn

Graham’s Extra Dry White Port: koud in de zomer

 

Ik moet zeggen: het had wel wat. Zitten op het Brits groene gazon van een ‘quinta’, uitkijken over het ademinhoudend stille dal van de Douro, en nippen van een droge witte port met tonic en ijs. Dat was de beloning nadat wij onze taak hadden volbracht: vintage ports van verschillende jaargangen proeven. Ben je te gast bij Graham’s op hun wijnboerderij in Portugal, dan zeur je niet als je bij dertig graden drank krijgt voorgezet die bedoeld is voor tochtige winteravonden bij het haardvuur. Maar na dat serieuze gedoe bleek dat die donderse Brits-Portugezen toch heus uit hun gesteven plooi konden komen. Gin-tonic, de hit van dit moment in Nederland, werd aan de Douro passend vervangen door Graham’s Extra Dry White met tonic, welluidende klonten ijs en een schijf citroen. Een P&T heet dat.

Thuis heb ik die Extra Dry White nog eens puur over de tong laten klotsen, recht uit de koelkast. Dat droog is inderdaad veel droger dan andere ports, wit of rood, maar niet zo dat alle kleur uit je gezicht wegtrekt. Een stoere zomerdrank voor wie durft, met of zonder tonic, ijs of citroen. Proberen!

 

Graham’s Extra Dry White Port, bij de winkels van www.wijnkring.nl € 10,95.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Graham’s Extra Dry White Port: koud in de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.