Wijn

Graham’s Extra Dry White Port: koud in de zomer

 

Ik moet zeggen: het had wel wat. Zitten op het Brits groene gazon van een ‘quinta’, uitkijken over het ademinhoudend stille dal van de Douro, en nippen van een droge witte port met tonic en ijs. Dat was de beloning nadat wij onze taak hadden volbracht: vintage ports van verschillende jaargangen proeven. Ben je te gast bij Graham’s op hun wijnboerderij in Portugal, dan zeur je niet als je bij dertig graden drank krijgt voorgezet die bedoeld is voor tochtige winteravonden bij het haardvuur. Maar na dat serieuze gedoe bleek dat die donderse Brits-Portugezen toch heus uit hun gesteven plooi konden komen. Gin-tonic, de hit van dit moment in Nederland, werd aan de Douro passend vervangen door Graham’s Extra Dry White met tonic, welluidende klonten ijs en een schijf citroen. Een P&T heet dat.

Thuis heb ik die Extra Dry White nog eens puur over de tong laten klotsen, recht uit de koelkast. Dat droog is inderdaad veel droger dan andere ports, wit of rood, maar niet zo dat alle kleur uit je gezicht wegtrekt. Een stoere zomerdrank voor wie durft, met of zonder tonic, ijs of citroen. Proberen!

 

Graham’s Extra Dry White Port, bij de winkels van www.wijnkring.nl € 10,95.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Graham’s Extra Dry White Port: koud in de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.