Wijn

Gróf Degenfeld, Tokaj

grof-degenfeld-muscat-mlanc-2015

Ja hoor, ik deed het weer eens: een webadres fout vermelden in een artikel. Het ging om de Oostenrijk- en Hongarijespecialisten imperialwijnkoperij.nl (en zo is het correct!), die ik onvindbaar maakte bij de beschrijving van de prachtige rode wijnen van Heimann en Weninger. Bezoek hun site vooral eens.

Het is niet voor niets dat ik het nu vermeld, want vandaag staat Hongarije opnieuw in het zonnetje. Dit keer gaat het om druivenwater van Gróf Degenfeld in Tokaj. Inderdaad, dat is het dorp dat beroemd is geworden door de Tokaji Aszú, de flamboyant zoete wijn waar in voorbije eeuwen tsaren, koningen en keizers opgewonden van raakten. Hij bestaat nog steeds, smaakt net zo nobel als weleer, maar de markt voor zoet wordt kleiner en kleiner. Gravin Degenfeld en haar man maken daarom ook droge wijn, biologisch nog wel, en dat doen ze goed. Kijk eens naar de Muscat 2015, schaterend van ananas en peer en dat kenmerkende, inpakkend muskatige. Nog lekkerder is de Hárslevelü (‘lindenblad’ – de naam van de druif) 2015, met bloemetjes en wat harsigs in de geur, rond en breed van smaak met een lekker bittertje.

 

Gróf Degenfeld Hárslevelü 2015, Tokaj

Gróf Gégenfeld Muscat 2015, Tokaj

Tokajwijn.nl, beide wijnen € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8+

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.