Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept hazenrugfilets met rum en piment

U zit toch niet te gourmetten, hè, vanavond? Nou, wat kan het je schelen, zult u misschien zeggen. Maar dat doet het wel. Ik vind het treurig, ik kijk erop neer, ik voel het als een persoonlijk affront dat mensen gourmetten. Idioot is dat. Ik zou er met mijn therapeut over praten, als ik er een had.

Er wordt op allerlei manieren eten verpest in dit land, slecht bereid, gedachteloos naar binnen geschoven. Het culinaire onrecht jegens planten en dieren, jegens de ganse kosmos is immens. Hatsekideevoer op schoot, modderig jukjukvoedsel op basis van poeders en kuipjes, zoutloze of juist bremzoute kleddercalorieën, het wordt dag in dag uit onder neuzen gefrommeld. Marketing in dienst van internationale winsten heeft ons al generaties lang wijsgemaakt dat het dagelijkse leven aangenamer wordt door te eten wat de industrie aanbiedt. We zouden minder tijd in de keuken kwijt zijn, gezonder en slanker worden, en natuurlijk ook blijer en gelukkiger.

Vergeleken daarmee is gourmetten helemaal zo erg niet. Theoretisch dan. Want je kunt best lekkere, goede dingen in die pannetjes bereiden. Mijn inktzwarte voorstellingsvermogen maakt er alleen heel wat anders van. Samen eten verruïneren, ja gezellig, dat is wat ik zie als ik mijn ogen sluit. Goed vlees voor de tweede keer slachten door het naar de gallemiezen te smoren. Vis ontheiligen in lauw merkenvet. Hajeto! En dan de hele handel ‘redden’ met sausjes uit potten en flessen.

Genoeg gemopperd. Het is sinterklaasavond vandaag! Morgen viert de bisschop op goed-katholieke wijze dat hij in de hemel opnieuw geboren werd en reist hij af, vandaag eten wij hazenrug met een vaag Jamaicaanse toets. Ik wou iets met rum doen, vandaar.

Zout het vlees. Verhit de boter in een koekenpan en bak er op halfhoog vuur de filets in. Draai af en toe eens om; in totaal is 5 minuten zat, want het moet wat rood blijven van binnen. Haal de filets uit de pan en pak ze samen in aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en blus de pan met de rum. Laat even bruisen. Voeg de piment, chilipeper en room toe en roer glad. Breng op smaak met zout. Snijd de hazenfilets schuin in moten en serveer met de saus. Dit recept werkt zelfs in gourmetpannetjes, alleen moet je het vlees dan voor het bakken al portioneren.

 

Hazenrug met rum en piment

Voor 4 personen

 

4 hazenrugfilets (of gewoon runderbiefstukjes)

30 g roomboter

1 borrelglaasje rum, liefst donkere

1 gulle theelepel piment (allspice)

snufje gemalen chilipeper

150 ml crème fraîche

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Recept hazenrugfilets met rum en piment

  1. Hollanders zijn dozenschuivers, handelaars. Veel voor weinig. Al in de 16e eeuw maakten de Japanners melding van hoe onbehouwen en stinkend de Nederlandse handelaars op Deshima waren.

    Voor voedsel zijn we het afvoerputje van Europa. Want goedkoop is belangrijker dan kwaliteit. Als je iets nergens meer kwijt kunt, vreten ze het nog wel in die zompige Delta aan de Noordzee.

    Alles wat we hier zelf produceren dat goed is, wordt verkocht aan het buitenland. Vergelijk de treurigheid van Albert Heijn eens met een Delhaize in België, Leclerc in Frankrijk of Conad in Italië.

    In de middeleeuwen was er in grote delen van Europa al een hoogcultuur terwijl we hier nog knollen uit de modder aan het wroeten waren. Kleine mensjes, kleine huisjes, kleine pannetjes. Gourmetten is niets anders dan een stadium in de culinaire evolutie van Nederland. En we lopen gewoon een eeuw of twee achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.