Wijn

Wijn van Kleyn: heerlijk droge bijna-muskaat uit Argentinië

Kan een wijn ‘design’ zijn? O, zeker. Industrieel design dan. Wanneer het gaat om bulkwijn kun je als grootafnemer exact aangeven wat je wilt. Ietsjes fruitiger? Proefbaar restzoetje of net niet waarneembaar? Soepel, soepeler of toch met een stroef randje? In die business is terroir – de smaak van herkomst – iets om hartelijk om te lachen, ’s avonds bij je biertje, als de bulkbeurs sluit.

Er bestaan echter druivenrassen die in zichzelf een design zijn. Die zo’n uitgesproken karakter hebben dat ze zowel terroir als de industriële hand loochenen. Gewurztraminer bijvoorbeeld, of muskaat. En de Argentijnse torrontés. Die lijkt op muskaat maar verschijnt bij ons altijd in een droge versie. Neem die van Crios, een lijn van het huis Susana Balbo. Ruik eraan, snuffel, slurp, slik en verbaas je. Torrontés is, tja, anders. Zwoel maar droog, geurig op het geparfumeerde af, met een krullen schaatsend peeraroma, perzik, bloemetjes, vrolijk en blij maar niet ordinair. Dampt van het voorjaar dat maar niet komen wou. Waar drink je dat bij? Bij gekruide gerechten wellicht, maar vooral wanneer je stemming je het ingeeft. Kietelwijn.

 

Crios Torrontés 2017, Argentina

Gastrovino.nl, € 9,95, tijdelijk € 8,95

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.