Wijn

Wijn van Kleyn: heerlijk droge bijna-muskaat uit Argentinië

Kan een wijn ‘design’ zijn? O, zeker. Industrieel design dan. Wanneer het gaat om bulkwijn kun je als grootafnemer exact aangeven wat je wilt. Ietsjes fruitiger? Proefbaar restzoetje of net niet waarneembaar? Soepel, soepeler of toch met een stroef randje? In die business is terroir – de smaak van herkomst – iets om hartelijk om te lachen, ’s avonds bij je biertje, als de bulkbeurs sluit.

Er bestaan echter druivenrassen die in zichzelf een design zijn. Die zo’n uitgesproken karakter hebben dat ze zowel terroir als de industriële hand loochenen. Gewurztraminer bijvoorbeeld, of muskaat. En de Argentijnse torrontés. Die lijkt op muskaat maar verschijnt bij ons altijd in een droge versie. Neem die van Crios, een lijn van het huis Susana Balbo. Ruik eraan, snuffel, slurp, slik en verbaas je. Torrontés is, tja, anders. Zwoel maar droog, geurig op het geparfumeerde af, met een krullen schaatsend peeraroma, perzik, bloemetjes, vrolijk en blij maar niet ordinair. Dampt van het voorjaar dat maar niet komen wou. Waar drink je dat bij? Bij gekruide gerechten wellicht, maar vooral wanneer je stemming je het ingeeft. Kietelwijn.

 

Crios Torrontés 2017, Argentina

Gastrovino.nl, € 9,95, tijdelijk € 8,95

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.