Wijn

Wijn van Kleyn: heerlijk droge bijna-muskaat uit Argentinië

Kan een wijn ‘design’ zijn? O, zeker. Industrieel design dan. Wanneer het gaat om bulkwijn kun je als grootafnemer exact aangeven wat je wilt. Ietsjes fruitiger? Proefbaar restzoetje of net niet waarneembaar? Soepel, soepeler of toch met een stroef randje? In die business is terroir – de smaak van herkomst – iets om hartelijk om te lachen, ’s avonds bij je biertje, als de bulkbeurs sluit.

Er bestaan echter druivenrassen die in zichzelf een design zijn. Die zo’n uitgesproken karakter hebben dat ze zowel terroir als de industriële hand loochenen. Gewurztraminer bijvoorbeeld, of muskaat. En de Argentijnse torrontés. Die lijkt op muskaat maar verschijnt bij ons altijd in een droge versie. Neem die van Crios, een lijn van het huis Susana Balbo. Ruik eraan, snuffel, slurp, slik en verbaas je. Torrontés is, tja, anders. Zwoel maar droog, geurig op het geparfumeerde af, met een krullen schaatsend peeraroma, perzik, bloemetjes, vrolijk en blij maar niet ordinair. Dampt van het voorjaar dat maar niet komen wou. Waar drink je dat bij? Bij gekruide gerechten wellicht, maar vooral wanneer je stemming je het ingeeft. Kietelwijn.

 

Crios Torrontés 2017, Argentina

Gastrovino.nl, € 9,95, tijdelijk € 8,95

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.