Wijn

Heerlijk Spaans rood van een kleine aanbieder

En waar wordt wijn van gemaakt? Ja, zeg het maar? Van druiven, precies. Nou, dat is zo, maar er gaat soms nog wel wat meer in. Gist, suiker of wijnsteenzuur bijvoorbeeld. De meest toegepaste ‘toevoeging’ aan wijn echter is hout. Eikenhout. Ooit was het simpel: om wijn te kunnen vervoeren, had je een vat nodig. Een klein, handelbaar vat. Dat werd nieuw gemaakt, de wijn ging erin en arriveerde maanden later bij de koper. Die het vervolgens vaak nog wel een poos liet liggen voordat de wijn eruit kwam. En kijk, de wijn was ronder van smaak, met iets boterigs, iets vanilleachtigs.

Dat vonden de overzeese drinkertjes – wij – lekker. Vandaar dat wijnmakers de wijn graag een poos in zo’n nieuw vat doen. Of, omdat dat heel duur is, een zak eikensnippers in de wijn hangen, als een theezak. In Spanje houdt men van Amerikaans eikenhout, dat heel vanilleachtig ruikt. Ik ging helemaal plat voor een rode wijn van een kleine winkel in Haarlem, de Clan Roble van Bodegas Estefania uit Castilia y León. Kost een serieuze 10,95, maar smaakte dubbel, met vleugen kokos, cassis, paddestoelen, en een kraakheldere, volle smaak. Dergelijke wijnen kunnen soms te dik zijn, te veel van alles, maar niks hoor, deze fietste probleemloos tussen alle pilonnetjes door. In echt vat gerijpt, theezakloos goed.

Clan Robe 2009, Bodegas Estefania, bij www.bodegas.nl, € 10,95

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.