Wijn

Heerlijk Spaans rood van een kleine aanbieder

En waar wordt wijn van gemaakt? Ja, zeg het maar? Van druiven, precies. Nou, dat is zo, maar er gaat soms nog wel wat meer in. Gist, suiker of wijnsteenzuur bijvoorbeeld. De meest toegepaste ‘toevoeging’ aan wijn echter is hout. Eikenhout. Ooit was het simpel: om wijn te kunnen vervoeren, had je een vat nodig. Een klein, handelbaar vat. Dat werd nieuw gemaakt, de wijn ging erin en arriveerde maanden later bij de koper. Die het vervolgens vaak nog wel een poos liet liggen voordat de wijn eruit kwam. En kijk, de wijn was ronder van smaak, met iets boterigs, iets vanilleachtigs.

Dat vonden de overzeese drinkertjes – wij – lekker. Vandaar dat wijnmakers de wijn graag een poos in zo’n nieuw vat doen. Of, omdat dat heel duur is, een zak eikensnippers in de wijn hangen, als een theezak. In Spanje houdt men van Amerikaans eikenhout, dat heel vanilleachtig ruikt. Ik ging helemaal plat voor een rode wijn van een kleine winkel in Haarlem, de Clan Roble van Bodegas Estefania uit Castilia y León. Kost een serieuze 10,95, maar smaakte dubbel, met vleugen kokos, cassis, paddestoelen, en een kraakheldere, volle smaak. Dergelijke wijnen kunnen soms te dik zijn, te veel van alles, maar niks hoor, deze fietste probleemloos tussen alle pilonnetjes door. In echt vat gerijpt, theezakloos goed.

Clan Robe 2009, Bodegas Estefania, bij www.bodegas.nl, € 10,95

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.